Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dáni sa búria: Sýrčanovi s tromi ženami a 20 deťmi majú zaplatiť mastnú sumu na prídavkoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: TASR)

LONDÝN/KODAŇ - Sýrsky prisťahovalec, ktorý prišiel do Európy so svojou ženou a ôsmimi deťmi, dostal teraz súhlas, aby si priviedol zvyšných 12 detí a ďalšie dve manželky. Politici v Dánsku odsúdili azylovú politiku, ktorá umožní Dahamovi Al Hasanovi (47) získať tisíce eur na dávkach, akonáhle sa jeho rodina znovu spojí. Muž totiž tvrdí, že je príliš chorý na to, aby pracoval, a preto sa ešte nestihol ani začať učiť po dánsky.

Exšéf tajnej služby hovorí o nacionalistickom povstaní v Európe: Za všetko môže migračná kríza

Muž ušiel z vojnou zničenej Sýrie pred dvoma rokmi spolu manželkou a ôsmimi deťmi, teraz sa však k nemu majú v Dánsku pridať aj zvyšné dve ženy a ďalších 12 potomkov. Daňoví poplatníci sa tak zložia na podporu detí v tejto rodine každý rok 214 128 dánskymi korunami, čo je v prepočte cca 28 800 eur.

Pobúrení úradníci sú znepokojení azylovou politikou a podľa nich muž zneužíva sociálny systém. Hovorca konzervatívcov Naser Khader sa vyjadril, že by nemalo byť možné, aby niekto, kto nemá v úmysle pracovať, dostával také obrovské sumy. Zároveň vyzval, aby Dánsko zaviedlo horný limit pre počet detí, na ktoré si môže osoba nárokovať príspevok.

Niekoľko popredných strán, vrátane Dánskej ľudovej strany a Sociálnych demokratov, podporilo Khaderov názor na začatie verejnej diskusie o implementácii obmedzení na prídavky. V nadväznosti na kritiku namierenú proti nemu, sýrsky prisťahovalec trval na tom, že je stále príliš chorý na prácu. "Nemám len psychické problémy, ale aj fyzické. Mám bolesti v chrbte a nohách," uviedol Al Hasan pre miestne médiá a dodal, že bolesť bola taká ohromujúca, že sa doteraz nemohol ani učiť po dánsky.

Vlna hnevu sa zdvihla po tom, čo vyšlo najavo, že päť sýrskych migrantov zažalovalo dánsku vládu a ministerstvo zahraničia kvôli sprísneniu azylovej politiky. Zlúčenie rodín žiadateľov o azyl by mohlo trvať až tri roky, čo viedlo Sýrčanov k tvrdeniu, že sa porušujú ich ľudské práva. Informoval portál express.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu