Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecká kancelárka už pricestovala do Turecka: Má v pláne navštíviť utečenecký tábor

Utečenecký tábor
Utečenecký tábor (Zdroj: SITA)

GAZIANTEP - Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes pricestovala do juhotureckého mesta Gaziantep neďaleko sýrskej hranice, kde spolu s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a podpredsedom Európskej komisie Fransom Timmermansom navštívia neďaleký utečenecký tábor.

Predstaviteľov EÚ bude sprevádzať turecký premiér Ahmet Davutoglu, s ktorým budú následne viesť rozhovory o realizácii kontroverznej dohody o riešení migračnej krízy medzi Európskou úniou a Tureckom, dosiahnutej v marci. Politici sa zúčastnia aj na otvorení projektu pre rodiny, financovaného z prostriedkov EÚ, a večer vystúpia na tlačovej konferencii na univerzite v Gaziantepe, píše agentúra DPA.

EÚ má na základe dohody poskytnúť Turecku v priebehu najbližších rokov celkovo šesť miliárd eur na starostlivosť o utečencov. Ankara sa výmenou zaviazala, že bude lepšie kontrolovať trasy, ktorými migranti smerujú do Európy, a prijme späť tých, ktorí prídu do Grécka nelegálne. Za každého vráteného Sýrčana má EÚ prijať jedného sýrskeho utečenca priamo z Turecka.

Viac o téme: Utečenecký táborAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu