Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Krvavý stret demonštrantov na hraniciach: Talianov rozhnevali opatrenia proti migrantom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MILÁNO - Talianski demonštranti sa dnes dostali do stretu s rakúskou políciou na hraničnom priechode v Brennerskom priesmyku, kde protestovali proti rakúskym plánom posilniť hraničné kontroly, aby sa obmedzil prílev migrantov do Rakúska

Tlačová agentúra AP informovala, že asi 500 ľudskoprávnych aktivistov pochodovalo dnes na taliansko-rakúskych hraniciach, zapaľovalo svetlice a nasprejovalo nápis Vitajte na ceduľu oznamujúcu cestu do Rakúska. Rakúska polícia uviedla, že zadržala asi 50 demonštrantov, ktorí hádzali kamene do policajtov a piatich z nich zranili alebo spôsobili škodu na majetku.

Polícia zasiahla voči demonštrantom s obuškami a obranným sprejom, uviedli rakúske médiá. Po uzavretí balkánskej migračnej cesty a dohody medzi Európskou úniou a Tureckom o vracaní migrantov sa očakáva, že si nájdu inú cestu, napríklad cez more do Talianska, odkiaľ budú chcieť ísť na sever. 

Rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt povedal, že Rakúsko plánuje v súvislosti s očakávaným prílevom ďalších migrantov posilniť ochranu svojich hraníc nasadením príslušníkov armády. 

"Keďže vonkajšie hranice EÚ v súčasnosti ešte nie sú účinne chránené, zavedie Rakúsko čoskoro prísne hraničné kontroly. To znamená masívne hraničné kontroly v Brenneri, aj s nasadením vojakov," povedal Doskozil, pričom spomenul významný hraničný priechod medzi Rakúskom a Talianskom.

Viac o téme: HraniceTalianskoRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu