Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Utečenecké výmeny naplno prepukli: Erdogan adresoval Európe vlnu kritiky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécko dnes deportovalo nazad do Turecka zo svojich ostrovov spolu 202 migrantov z viacerých krajín, ako je Pakistan, Afganistan, Irak a Kongo. Európska únia výmenou za to prijala prvých 43 sýrskych utečencov priamo z Turecka, informovala Európska komisia (EK).

Tridsaťdva sýrskych žiadateľov o azyl vstúpilo dnes do EÚ legálne priamo z Turecka po tom, ako lietadlo s nimi pristálo na letisku v Hannoveri. Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že prednosť dostali deti a rodiny, uviedla tlačová agentúra DPA.

Fínske ministerstvo vnútra informovalo, že do Helsínk dnes priletelo 11 sýrskych žiadateľov o azyl z troch rodín. Dočasne boli prevezení do prijímacieho centra, kým sa rozhodne, kde ich usídlia, uviedla hovorkyňa fínskeho imigračného úradu. EK informovala, že ďalšia skupina Sýrčanov z Turecka by mala doraziť v utorok do Holandska.

Medzičasom guvernér tureckej provincie Izmir, Mustafa Toprak, potvrdil, že z gréckych ostrovov sa priplavili do západotureckého prístavu Dikili tri lode s 202 deportovanými migrantmi, medzi ktorými neboli žiadni Sýrčania. 

Grécke ministerstvo vnútra uviedlo, že z ostrova Lesbos vrátili do Turecka 135 mužov a jednu ženu. Ďalších 66 migrantov - 56 mužov a 10 žien - deportovali z neďalekého ostrova Chios.

Podľa agentúry AP medzi nimi boli najmä Pakistanci a Afganci a ďalej ľudia z Iránu, Iraku, Indie, Srí Lanky, Bangladéša, Somálska, Konga a Pobrežia slonoviny. O vrátenie do Turecka požiadali tiež dvaja Sýrčania.

Erdogan ostro kritizoval Európu 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes ostro kritizoval Európu za navracanie utečencov, a to už v prvý deň, čo vrátila migrantov z Grécka do Turecka. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Prezident v tureckej metropole Ankara vyčítal Európe, že stavia ploty z ostnatého drôtu a nepúšťa "týchto ľudí do svojich krajín".

Erdogan položil otázku: "Vrátili sme Sýrčanov my? Nie, my nie, ale oni áno." Erdogan zdôraznil, že Turecko zachránilo z Egejského mora 100.000 migrantov a minulo na sýrskych utečencov 10 miliárd dolárov.

Grécko začalo dnes posielať migrantov naspäť do Turecka, a to v súlade s dohodou medzi EÚ a Tureckom o boji proti ilegálnej migrácii.

Turecko, kde sa nachádza 2,7 milióna sýrskych utečencov, je hlavným miestom, odkiaľ migranti odchádzajú do Európy za lepším životom. Krajina sa zaviazala, že bude tvrdo zasahovať proti pašovaniu ľudí, výmenou za finančné a politické ústupky od EÚ.

Viac o téme: GréckoTureckoEK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu