Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Merkelová priznala, utečencov musí v EÚ ubudnúť: Na dosah je definitívne riešenie

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA, repro Süddeutsche Zeitung)

BERLÍN - Pre trvalé riešenie migračnej krízy je potrebné obmedziť počet prichádzajúcich utečencov do všetkých krajín Európskej únie, vrátane Grécka. Vo vyhlásení k nemeckým poslancom pred odchodom na summit EÚ to dnes povedala kancelárka Angela Merkelová. Zatváranie národných hraníc podľa nej problém nevyrieši, pretože utečenci si nájdu inú cestu do strednej Európy.

Merkelová pripomenula, že v posledných týždňoch klesol počet utečencov prichádzajúcich do Nemecka. "Bezpochyby v Nemecku teraz profitujeme z toho, že jednostranné rozhodnutia Rakúska a krajín na takzvanej balkánskej ceste zastavili príchod utečencov. Musím ale varovať pred tým, aby sme sa radovali predčasne. Pretože momentálne uľahčenie v Nemecku a niektorých ďalších štátoch je jedna vec, situácia v Grécku je ale vec druhá, "povedala.

Kancelárka pripomenula, že v Grécku sa zhoršila humanitárna situácia, pretože v krajine pribúda utečencov, ktorí sa márne snažia dostať do strednej Európy. "Potrebujeme znížiť počet prichádzajúcich utečencov nielen pre niektoré krajiny, ale pre všetkých," zdôraznila Merkelová. Znovu zopakovala svoj postoj, že dlhodobo možno utečeneckú krízu vyriešiť, len keď bude EÚ postupovať jednotne.

Národná riešenia sú podľa kancelárky len dočasné, pretože utečenci skôr alebo neskôr nájdu inú cestu, ako sa dostať do krajín, kam chcú. "Ak teraz vzniknú nové, ešte zložitejšie a nebezpečnejšie utečenecké cesty, budú z toho ťažiť len prevádzači. Najvyššiu cenu potom zaplatia vysídlenci, často aj svoj život. Ale aj my Nemci a Európania by sme zaplatili vysokú cenu, pretože by sa ukázalo, že dočasné opatrenia boli len zdanlivé riešenia, ktoré potláčali iba symptómy krízy, nie jej príčiny. Sklamanie občanov by potom bolo ešte väčšie, než aké zažívame teraz, "povedala Merkelová.

Podľa nej je potrebné dosiahnuť na summite dohodu s Ankarou, ktorá umožní účinne chrániť námorné hranice medzi Tureckom a Gréckom a vracať späť do Turecka ľudí, ktorí prichádzajú do EÚ nelegálne. "Na Európskej rade pôjde o to, či sa nám podarí docieliť takejto dohody, ktorá prvýkrát umožní existenciu udržateľného celoeurópskeho riešenia utečeneckej otázky," povedala Merkelová.

Zároveň ale uviedla, že aj od Ankary očakáva kompromis pri rokovaní o požiadavkách, ktoré má Turecko na EÚ. Zdôraznila tiež, že vstup Turecka do únie nie je na programe dňa, aj keď sa otvoria ďalšie kapitoly prístupových rozhovorov.

Kancelárka tiež ocenila úsilie Európskej komisie, ktorá podľa nej chce zaistiť, že sa do konca roka zrušia všetky kontroly na vnútorných hraniciach, ktoré členské krajiny zaviedli kvôli utečeneckej kríze. Pre Nemecko sú otvorené hranice ekonomickým prínosom. Podľa Merkelovej však musí byť pre zrušenie kontrol zodpovedajúce podmienky. "To znamená, že musíme dostať pod kontrolu situáciu na vonkajších hraniciach," povedala.

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu