Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bratom z Nórska budete závidieť: Na utečeneckej kríze zarobili rozprávkové bohatstvo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

OSLO – Dvaja Nóri vynašli spôsob, ako zarobiť na utečeneckej kríze. A zatiaľ sa im darí výborne. Milióny na konte hovoria za všetko. Nie každému sa podarí premeniť svoj podnikateľský sen na realitu. Týmto pánom sa to však podarilo dokonale.

Kristian (55) a Roger (51) Adolfsenovci šéfujú 90 utečeneckým centrám v Nórsku a ďalším 10 vo Švédsku. Utečenci pre nich predstavujú obrovskú príležitosť ako zarobiť. Ich firma nesie názov Hero Norway a od vlád Nórska a Švédska pýtajú od 31 do 75 dolárov za noc. Ich úlohou je postarať sa o úbožiakov, teda dať im najesť a ubytovať ich. Ich príbeh priniesol americký portál Bloomberg.

Zarábajú milióny dolárov

Ich centrá majú rôznu podobu. Existujú aj také, kde sa utečenci na pár dní zložia, počkajú si na registráciu od polície. V iných zostávajú dlhé týždne, aby sa s nimi stretli pracovníci imigračných úradov. Ďalším druhom sú centrá, kde bývajú dlhodobo a oveľa nezávislejšie v domoch, kde si varia. Stráviť tam môžu aj niekoľko rokov a následne by mali dostať špeciálny status utečenca a garanciu žiť v krajine.

Iba za rok 2015 zarobila firma Hero Norway až 63 miliónov dolárov, čistý zisk predstavoval z toho 3 a pol percenta. V Európe sa starajú o utečencov väčšinov mimovládne organizácie ako Červený kríž. Od Nórov je väčšia iba švajčiarska firma ORS Services, ktorá v roku 2014 zarobila 99 miliónov dolárov. Nórsko má 5 miliónov obyvateľov a v roku 2015 prijalo 31,5 tisíc azylantov.

Začali s predajom novín

Keď bol Kristián malý chlapec, začínal si zarábať predajom novín. Postupne sa prepracoval až na lídra „utečeneckého biznisu“. Samozrejme, narozdiel od pašerákov, zarába spolu s bratom legálne. Budúcnosť tohto sektora sa možno v Nórsku rozrastie. No miestny parlament uvažuje, že uzákoní finančný strop, ktorý by nesmeli podnikatelia prekročiť.

Zisky z utečencov však u mnohých ľudí vyvolali neblahé pocity. „Je totálne nelogické povedať, že nemôžu vytvárať zisk. To by bolo ako prohibícia v USA. Nefungovalo by to,“ povedala pre Bloomberg Marte Gerhardsen z inštitútu Tankesmien Agenda. Vzápätí však dodala, že treba ich situáciu monitorovať.

Žijú priemerný život

„Žijeme ako normálni ľudia. Mám bežný dom a apartmán v horách, no za toto všetko som zaplatil menej ako 10 miliónov nórskych korún,“ povedal Kristian. V prepočte to všetko stálo vyše jedného milióna dolárov. „S bratom zarábame okolo 230 tisíc dolárov za rok. Pracujeme príliš tvrdo, aby sme peniaze iba tak minuli.“

Ani jeden z bratov nefajčí ani nepije. Najväčšie centrum majú vybudované v meste Rade pri švédskej hranici. Na budúci rok chcú spustiť od 5 do 10 nových centier vo Švédsku. V roku 2015 Švédsko prijalo až 160 tisíc azylantov. V prepočte na obyvateľa je to suverénne najviac spomedzi všetkých európskych krajín.

Viac o téme: NórskoBloombergUtečenciHero Norway
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu