Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rakúsky minister varuje: Utečenecká kríza v Európe je väčšou hrozbou, ako bolo Grécko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BERLÍN - Utečenecká kríza v Európe je oveľa väčšou hrozbou než Grécko, vyhlásil dnes na úvod medzinárodnej konferencie Euromoney vo Viedni rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling. Rakúsko už vyhlásilo, že dočasne pozastavuje Schengenskú dohodu. Oznámil to kancelár Werner Faymann.

"Tento problém je väčší, než bol v Grécku, a bude trvať oveľa dlhšie," skonštatoval. Zároveň vyzval členské krajiny, aby sa spojili a čelili mu rovnako, ako keď riešili hospodársku krízu. Taktiež vyčíslil, že v jednom roku kvôli Grécku bolo uskutočnených 21 stretnutí, aby sa vyriešili problémy krajiny. "Bol by som rád, keby ministri vnútra mali 21 stretnutí na európskej úrovni na vyriešenie problému utečencov," priblížil.

Rakúsky minister (vľavo) v diskusii s nemeckým financmajstrom
Zobraziť galériu (2)
Rakúsky minister (vľavo) v diskusii s nemeckým financmajstrom  (Zdroj: SITA)

Podľa jeho slov do Európy prišlo len v minulom roku okolo 1,5 milióna utečencov a z toho až 1,3 milióna skončilo v troch krajinách, ako je Nemecko, Rakúsko a Švédsko. "To nie je dobrý znak európskej solidarity. To sa v tomto roku musí zmeniť," poznamenal Schelling.

Podľa medializovaných informácií Rakúsko pozastaví platnosť schengenskej dohody, bude kontrolovať každého migranta na svojich hraniciach a zamietne vstup ekonomickým migrantom. Tých, ktorí neplánujú cestovať ďalej do Nemecka, do Rakúska nevpustia.

Rakúsko pozastavuje Schengenskú dohodu

V rozhovore pre denník Österreich to vyhlásil rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann. Tiež zdôraznil, že Rakúsko bude vetovať finančnú pomoc všetkým krajinám, ktoré nebudú solidárne v migračnej otázke. Rakúsko tiež plánuje zamietnuť vstup na svoje územie migrantom, ktorí neplánujú požiadať o azyl v Nemecku.

Spolková republika totiž podľa údajov rakúskej polície momentálne vracia do Rakúska každý deň veľký počet migrantov - podľa informácií agentúry DPA ide približne o 200-300 osôb denne.

Viac o téme: MinisterUtečenciRakúskoJörg Schelling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu