Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Migranti spôsobujú vrásky na čele: Taliani ich zachraňujú, V Holandsku chceli prejsť polícii cez rozum

Viac ako 4900 zachránených migrantov smerujúcich na plavidlách do Talianska
Viac ako 4900 zachránených migrantov smerujúcich na plavidlách do Talianska (Zdroj: SITA)

RÍM - Už na viac ako 4900 sa dnes zvýšil počet zachránených migrantov smerujúcich zväčša z Líbye cez Stredozemné more na plavidlách do Talianska, a to iba od uplynulého štvrtka. Na početných záchranných akciách v Stredomorí sa podieľali plavidlá talianskeho námorníctva, misie EÚ EUNAVFOR Med, talianskej pobrežnej stráže, ako aj organizácie Lekári bez hraníc.

Informovali o tom tlačové agentúry DPA a APA s odvolaním sa na taliansku pobrežnú stráž, ktorá počas celého víkendu poskytovala správy o výraznom zvýšení počtu migrantov smerujúcich mapriek zimnému počasiu v oblasti na starý kontinent.

Už v sobotu talianske médiá informovali, že tamojšia polícia zadržala na ostrove Sicília troch podozrivých z prevádzačstva, občanov Tuniska, Maroka a Egypta, ktorých obvinili, že pašovali do Talianska 524 ľudí na palubách dvoch rybárskych lodí.

Kým v júni dorazilo do Talianska podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu na lodiach viac ako 23.000 migrantov, za celý november ich bolo iba 2478. V tomto roku sa do Talianska cez Stredozemné more dostalo doteraz asi 150.000 utečencov, čo znamená oproti vlaňajšku mierny pokles, pretože rovnakou cestou tam vlani dorazilo okolo 170.000 ľudí.

Policajti objavili migrantov na trajekte smerujúcom do Británie

Príslušníci holandskej vojenskej polície objavili 17 migrantov ukrývajúcich sa v nákladnom vozidle na palube trajektu, ktorý mal vyplávať z mesta Hoek van Holland do britského prístavu Harwich. Polícia dnes oznámila, že na trajekte zasahovali v sobotu neskoro večer po tipe od prevádzkovateľa plavidla. Cvičený pes odhalil v nákladnom vozidle 16 irackých mužov vo veku 15 až 32 rokov a 25-ročnú ženu zo Sýrie.

Poľského vodiča auta zadržali pre podozrenie z pašovania ľudí, informovala agentúra AP. Neskôr v priebehu večera zadržali dvoch mladých mužov zo Sýrie a Iraku, keď sa pokúsili vyliezť do nákladného vozidla.

Viac o téme: UtečenciMigranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu