Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spoveď Slováka z utečeneckého tábora, v ktorom vypukla vzbura: Je to peklo na Zemi!

Matej Cuperka Zobraziť galériu (3)
Matej Cuperka (Zdroj: au.news.yahoo.com)

CANBERRA - V imigračnom centre na austrálskom Vianočnom ostrove sa rozpútali nepokoje, ktoré vyvolali smrť jedného zo žiadateľov o azyl, ktorý z tábora utiekol. Utečenci sa vyzbrojili bejzbalovými pálkami a založili na miestach v komplexe požiare, ktoré zničili lekárske, vzdelávacie a športové zariadenia. Strážcovia boli z tábora z bezpečnostných dôvodov odvolaní a úrady priznávajú, že nemajú situáciu pod kontrolou, napísal dnes spravodajský server BBC News.

Austrália uplatňuje veľmi prísnu imigračnú politiku, znemožňuje utečencom, ktorí doplávajú k austrálskym brehom, usadiť sa v krajine a posiela ich do táborov v ostrovných štátoch Nauru a Papua-Nová Guinea či na austrálskom ostrove Manus a na Vianočnom ostrove. Austrálska vláda vyhlasuje, že týmto spôsobom bojuje s prevádzaniami a nelegálnou migráciou. Kritici ale poukazujú na zlé životné podmienky v záchytných táboroch. Austrálskej ministerstvo pre prisťahovalectvo vo vyhlásení odmietlo, že by sa na Vianočnom ostrove išlo o "rozsiahle nepokoje", situácia v utečeneckom centre je ale podľa neho "napätá".

 

Nepokoje podľa ministerstva rozdúchala skupina Iráncov, ktorí v nedeľu začali pokojný protest po úmrtí jedného z iránskych Kurdov, ktorý z tábora utiekol v sobotu. Mužovo telo bol nájdené v nedeľu pod neďalekým útesom."Pokojné protesty sú prípustné, ostatní ľudia zadržiavaní v tábore ale využili situáciu a začali ničiť majetok," konštatovalo ministerstvo pre prisťahovalectvo. "Žiadnie zranenia však nie sú hlásené," dodalo.

Spoveď Slováka z utečeneckého
Zobraziť galériu (3)

Ian Rintoul z austrálskej organizácie na pomoc utečencom Refugee Action Coalition vyhlásil, že Iránec "trpel dôsledkami dlhodobého svojvoľného zadržiavania". "Hovoril ostatným z tábora, že už ďalší zadržiavanie nezvládne a chce 'von'," povedal Rintoul. V tábore sú podľa BBC tiež zadržiavaní cudzinci, ktorí čakajú na deportáciu z Austrálie. Dvadsaťpäťročný Slovák, ktorý sa do tábora na Vianočnom ostrove dostal preto, že zotrvával v Austrálii aj po vypršaní turistického víza, uviedol, že sa bojí o svoju bezpečnosť.

"Všade zakladajú oheň ... Po komplexe jazdia autá plné príslušníkov bezpečnostných síl. Tí však len všetko pozorujú z okienok a nikto nám nepomáha," povedal. Vianočný ostrov sa nachádza na odľahlom mieste, 2650 kilometrov severozápadne od austrálskeho Perthu a 380 kilometrov južne od indonézskeho ostrova Jáva. V tábore je v súčasnosti 203 osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu