Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nečakaná pomoc pre Austráliu: Nový Zéland chce utečencov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

SYDNEY - Nový Zéland je pripravený prijať žiadateľov o azyl, ktorých Austrália hodlá poslať do záchytného strediska na Nauru, hoci sa zdá, že Canberra tejto iniciatíve nevyhovie, píše agentúra AP. Otázka osudu týchto 267 migrantov pochádzajúcich z Blízkeho východu a Ázie bola prerokúvaná na každoročnom stretnutí austrálskeho premiéra Malcolma Turnbulla a jeho novozélandského náprotivka Johna Keya v Austrálii.

Keyova vláda ešte v roku 2013 podpísala s Canberrou dohodu o presídlení 150 utečencov za rok z Nauru a Papuy-Novej Guiney. Key na rozhovoroch pripomenul, že ponuka stále platí, ak sa potvrdí, že ide o skutočných utečencov.

Turnbull sa však postavil voči jeho zámerom skôr záporne s tým, že austrálska vláda nechce podporovať priekupníkov s ľuďmi, ktorí verbujú žiadateľov o azyl z Bangladéša, Iránu alebo Afganistanu, aby sa vydali na riskantnú cestu.

Canberra odmieta povoliť migrantom, ktorí sa pokúsia dostať k austrálskym brehom na člnoch, usadiť sa v krajine, a namiesto toho ich posiela do záchytných stredísk na Nauru a Papue-Novej Guinei. Táto politika však ich prílev zastavila.

Viac o téme: AustráliaNový Zéland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu