Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Schetyna: Poľsko je schopné prijať viac utečencov, než navrhuje EÚ cez kvóty

Grzegorz Schetyna
Grzegorz Schetyna (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Poľsko je schopné prijať viac utečencov, než navrhuje Európska komisia v rámci systému povinných kvót - Európska únia však musí pevne uzavrieť svoje hranice a zaistiť bezpečnosť svojich občanov. Podľa tlačovej agentúry Belga to dnes vyhlásil šéf poľskej diplomacie Grzegorz Schetyna.

"Tvárou v tvár rastúcej kríze je Poľsko schopné prijať samo od seba viac utečencov, než stanovujú kvóty navrhované Európskou komisiou," povedal Schetyna v rozhovore publikovanom dnes v denníku Gazeta Wyborcza. Minister zahraničných vecí Poľska však v rozhovore nespresnil, o aké číslo by išlo. O systéme dobrovoľného prerozdeľovania utečencov, na ktorý sa odvoláva Schetyna, budú opätovne rokovať ministri vnútra EÚ v utorok v Bruseli. Podľa jeho slov sú nevyhnutné komplexné a účinné opatrenia zo strany EÚ a jej členských štátov v oblasti azylovej politiky a migrácie. 

Schetyna v tejto súvislosti zdôraznil, že Európa musí predovšetkým "vodotesne" uzavrieť svoje hranice, lepšie spolupracovať so svojimi susedmi a žiadať od nich, aby si "ctili dohody o vydávaní utečencov" a zabezpečili účinné kontroly na svojich hraniciach a ich ochranu. Šéf poľskej diplomacie podporuje zriadenie prijímacích stredísk pre utečencov, ktoré navrhuje aj Európska komisia, kde by príslušné orgány mohli migrantov identifikovať, oddeliť ekonomických migrantov od utečencov s právom na udelenie azylu a zaistiť lepšiu ochranu bezpečnostných záujmov Európanov. No a nakoniec by podľa neho v krajinách "produkujúcich" utečencov malo dôjsť k stabilizácii pomerov.

Viac o téme: Grzegorz Schetyna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu