Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovensko sa postaví mocným krajinám: Utečencov nám nenanútia, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hrozba sankcií alebo nanútenie stoviek utečencov Bruselom. Takéto scenáre hrozia podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) Slovensku. Ten v rozhovore pre HNtelevíziu naznačil, že Slovensko sa postaví mocným krajinám Európskej únie pre povinné kvóty a nebude rešpektovať diktát.

Predpokladá, že Rada ministrov vnútra v utorok (22.9.) väčšinovým rozhodnutím prehlasuje krajiny s iným názorom. "Na jednej strane rešpektujeme mechanizmus rozhodovania väčšinou, hoci si myslím, že v takejto citlivej téme by sa malo rozhodovať konsenzom. Ale využijeme všetky právne prostriedky, ktoré umožňuje Lisabonská zmluva na to, aby sme sa mohli proti takémuto väčšinovému rozhodnutiu postaviť," avizoval Fico. Konkrétne detaily prezradiť nechcel.

Zároveň potvrdil, že ak Vyšehradská štvorka udrží do utorka svoj postoj a bude prehlasovaná, tak jej postup proti povinným kvótam bude právne, politicky aj medzinárodne koordinovaný so všetkými krajinami, ktoré o to majú záujem. "Lisabonská zmluva umožňuje určité kroky, ktoré môžeme urobiť," vyhlásil premiér.

Viac o téme: Robert FicoSlovenskoSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu