Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Varufakis nebude kandidovať vo voľbách, chce sa sústrediť na vznik novej strany

Janis Varufakis
Janis Varufakis (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Bývalý grécky minister financií Janis Varufakis vyhlásil, že v najbližších parlamentných voľbách nebude kandidovať. Týmto svojím vyhlásením Varufakis skoncoval so špekuláciami miestnych médií ohľadom jeho účasti na voľbách.

Varufakis, ktorý sa vzdal funkcie ministra financií vo vláde medzičasom už bývalého premiéra Alexisa Tsiprasa kvôli svojmu nesúhlasu s novým plánom pomoci pre Grécko, označil blížiace sa voľby v Grécku za "nešťastné". Uviedol, že v nich kandidovať nebude, radšej sa sústredí na založenie nového hnutia, ktoré by "znovunastolilo demokraciu v  Európe," citovala jeho vyhlásenie agentúra Reuters.

Varufakis upozornil, že odpadlíci v strane Syriza, ktorí odmietli Tsiprasom uzavretú dohodu s medzinárodnými veriteľmi, by aj tak nemohli kandidovať za túto politickú stranu. V dôsledku Tsiprasovej demisie vo štvrtok grécky prezident Prokopis Pavlopulos vymenoval doterajšiu sudkyňu najvyššieho súdu Vasiliki Thanuovú za predsedníčku vlády, ktorá krajinu dovedie k septembrovým predčasným voľbám. 

Prezidentská kancelária vo vyhlásení pre tlač uviedla, že Pavlopulos bol nútený vymenovať novú premiérku, keďže zlyhali aj posledné pokusy lídrov politických strán vytvoriť novú koaličnú vládu po tom, ako Tsipras 20. augusta oznámil svoju demisiu. Thanuovej vláda by sa svojich právomocí mala ujať už dnes.

Syriza by vo voľbách podľa prieskumu porazila opozičných konzervatívcov 

Grécka vládna strana Syriza by v septembrových predčasných voľbách porazila opozičnú Novú demokraciu (ND). Vyplýva to z prvého hodnoverného prieskumu verejnej mienky, zverejneného od minulotýždňovej demisie premiéra Alexisa Tsiprasa. 

Prieskum inštitútu ProRata zverejnil grécky denník Efimerida ton Syntakton. Koalícia radikálnej ľavice Syriza v ňom zaznamenala 23-percentnú podporu, čo bolo o 3,5 percenta viac než jej hlavný súper konzervatívna ND. 

Novú stranu Ľudovú jednotu, vytvorenú z krajne ľavicových vzbúrencov zo Syrizy, vystupujúcich proti ďalšiemu balíku zahraničnej finančnej pomoci, podporilo 3,5 percent zo vzorky 1000 respondentov. 

Pravicovo-populistickí Nezávislí Gréci (ANEL), ktorí vládnu v koalícii so Syrizou, zaznamenali podporu dve percentá, čo by nestačilo na prekonanie trojpercentnej hranice na vstup do parlamentu. 

V dôsledku Tsiprasovej demisie vo štvrtok grécky prezident Prokopis Pavlopulos vymenoval doterajšiu sudkyňu najvyššieho súdu Vasiliki Thanuovú za predsedníčku vlády, ktorá krajinu dovedie k predčasným voľbám. 

Pavlopulos bol nútený vymenovať novú premiérku, keďže zlyhali aj posledné pokusy lídrov politických strán vytvoriť novú koaličnú vládu po tom, ako Tsipras 20. augusta oznámil svoju demisiu. Thanuovej vláda by sa svojich právomocí mala ujať už dnes. Prezident by mal dnes podľa očakávania vypísať aj predčasné parlamentné voľby, a to na 20. septembra.

Viac o téme: GréckoSyrizaJanis Varufakis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu