Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Už oddnes odštartovalo v Grécku veľké zdražovanie: Takto pocítia zvýšenie daní dovolenkári

Ľudia stále čakajú v radoch pred bankami. Zobraziť galériu (5)
Ľudia stále čakajú v radoch pred bankami. (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Gréci už od dnes pociťujú tvrdé opatrenia na vlastnej koži. V rámci reformných opatrení idú hore ceny bežných potravín, služieb. To sa týka základných potravín ako múka, mliečne výrobky, mrazené mäso, káva, cukor alebo aj kondómy. Keď sa chystáte v Grécku dovolenkovať, nezabudnite sa na to pripraviť a pozrite si, koľko po novom zaplatíte.

Gréci museli zvyšovať dane K nim patrí zníženie dôchodkov, prísne škrty vo výdavkoch štátu, presunutie štátnych aktív v hodnote 50 miliárd eur do špeciálneho privatizačného fondu, zmeny v pravidlách o kolektívnom vyjednávaní či zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH). Práve zvýšenie DPH na niektoré tovary a služby z 13 na 23 % začína platiť už od dnešného dňa. Ide najmä o potraviny a verejnú dopravu, ale aj niektoré tovary bežnej dennej spotreby.

Grécky premiér Alexis Tsipras
Zobraziť galériu (5)
Grécky premiér Alexis Tsipras  (Zdroj: SITA)

Drahšia múka, vajcia, kavá aj kondómy

Nárast dane z pridanej hodnoty bude z 13 na 23 percent. Pocítia to všetky bary a kaviarne, kde u celej rady jedál a nápojov pôjdu ceny hore. Dotkne sa to potravín ako káva, čaj, mrazené mäso, kakao, ryža, vajcia, cukor, múka, mliečne výrobky, ale aj toaletný papier či kondómy, píše šeský portál echo24.cz a odvoláva sa pritom na grécku tlač. Supermarkety však tvrdia, že ceny nepôjdu až tak hore, vyššie náklady by mohli vykryť zo svojich ziskov.

Položka (Ceny sú orientačné) Predtým Teraz
Ubytovanie pre 4 osoby na 8 dní (od 1. októbra) 1230 1300
Nákup pre 4 osoby 100 110
Benzín 1l/1,6 1l/1,7
Obed v reštaurácii pre 4 osoby 60 65
Fľaša piva 1 1,10
Fľaša vína 5 5,5
Minerálka 0,7 0,8

Drahšie hotely či dovolenkové ostrovy až po sezóne

Horšie to bude so službami. Školné, doprava či poistenie budú zvyšovať svoje ceny. Vyššia DPH bude platiť pre hotely až od 1. októbra, letnú sezónu zrejme nechcú ohroziť. Opatrenie sa dotkne obľúbených gréckych ostrovov, kam chodia dovolenkári. Hotelová daň 6,5 % pôjde hore na 13 %. Do konca roka by mali vybrať vďaka zvýšenej dani až 800 miliónov eur.

Zmeny najviac pocítia dôchodcovia
Zobraziť galériu (5)
Zmeny najviac pocítia dôchodcovia  (Zdroj: SITA)

Grécke banky sa po troch týždňoch otvorili, kapitálové kontroly zatiaľ zostávajú

Grécke banky dnes po troch týždňoch znova otvorili svoje pobočky, klienti však musia naďalej rátať s mnohými obmedzeniami pri transakciách - vrátane výberov hotovosti. Gréci zároveň pociťujú zdražovanie mnohých tovarov a služieb v dôsledku zvýšenia dane z pridanej hodnoty, ktoré minulý štvrtok odsúhlasil parlament ako súčasť nového súboru opatrení spojených s čerpaním medzinárodnej finančnej pomoci.

Už oddnes odštartovalo v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

banky v centre Atén otvorili priehradky o 08.00 h (07.00 SELČ), pričom ľudia čakali na vybavenie v usporiadaných radoch. Podľa vládneho dekrétu zverejneného v sobotu pre klientov naďalej platí 60-eurový denný limit na výbery hotovosti; po novom si však túto čiastku môžu vybrať aj v iný deň daného týždňa. V priebehu siedmich dní je tak možný výber do výšky 420 eur. Banky naďalej nepreplácajú šeky v hotovosti a nevykonávajú prevody do zahraničia prostredníctvom platobných alebo kreditných kariet. Ďalšie obmedzenia sa vzťahujú na otváranie nových účtov alebo reaktivovanie tzv. spiacich účtov.

Už oddnes odštartovalo v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: glob.sk)

Grécke banky boli zatvorené od 29. júna v súvislosti s ukončením druhého programu záchrany tamojšej ekonomiky. Opätovné otvorenie umožnilo štvrtkové rozhodnutie gréckeho parlamentu v prospech dohody o treťom balíku, na čo Európska centrálna banka zvýšila núdzové financovanie gréckych bánk.

Viac o téme: CenyDaneGréckoDPH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu