Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pilot F-16 mal plné zuby zatvorených bánk v Grécku: Zobral stíhačku a urobil toto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: MO)

ATÉNY - Grécky pilot mal plné zuby zatvorených bánk vo svojej krajine a rozhodol sa konať. Zobral stíhačku F-16 a zaletel s ňou do susedného Turecka, aby svoje problémy vyriešil.

Informoval o tom Daily Telegraph s odvolaním sa na turecké médiá a francúzsky letecký server. Pilot letel nad ostrovom Samos a v tom náhle zmenil kurz. "Zrazu zmenil kurz a zamieril na teraz nepoužívané letisko," do mesta Soke, cituje správu RadioCockpit.fr. Lietadlo mal schovať do hangáru, vyraziť do miestnych bankomatov povyťahovať turecké líry a následne ich zameniť za eurá.

Následne mal odletieť späť do Grécka. Situáciu pre britské noviny komentoval grécky predstaviteľ vlády, ten sa o tom dozvedel z tureckých médií, situáciu však nekomentoval. Pilot zrejme využil poslednú možnosť ako so situáciou vybabrať. S gréckymi kartami už v zahraničí nebude môcť vyberať peniaze, iba platiť.

Banky otvorili iba včera

Grécke banky včera po troch týždňoch znova otvorili svoje pobočky, klienti však musia naďalej rátať s mnohými obmedzeniami pri transakciách - vrátane výberov hotovosti. Gréci zároveň pociťujú zdražovanie mnohých tovarov a služieb v dôsledku zvýšenia dane z pridanej hodnoty, ktoré minulý štvrtok odsúhlasil parlament ako súčasť nového súboru opatrení spojených s čerpaním medzinárodnej finančnej pomoci.

Podľa vládneho dekrétu zverejneného v sobotu pre klientov naďalej platí 60-eurový denný limit na výbery hotovosti; po novom si však túto čiastku môžu vybrať aj v iný deň daného týždňa. V priebehu siedmich dní je tak možný výber do výšky 420 eur. Banky naďalej nepreplácajú šeky v hotovosti a nevykonávajú prevody do zahraničia prostredníctvom platobných alebo kreditných kariet. Ďalšie obmedzenia sa vzťahujú na otváranie nových účtov alebo reaktivovanie tzv. spiacich účtov.

Viac o téme: PilotStíhačkaGréckoAtény
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu