Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tsipras nasľuboval veľa, Grécko však potopil ešte viac: Prečo si ľudia nežiadajú jeho hlavu?

Charizma Tsiprasovi jednoznačne nechýba Zobraziť galériu (3)
Charizma Tsiprasovi jednoznačne nechýba (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Pod vedením premiéra Alexisa Tsiprasa sa Grécko ďalej prepadlo do recesie, ešte viac sa ponorilo do dlhov a ocitlo sa na pokraji bankrotu. Potom, čo Atény odmietli jeden tvrdý záchranný program predložený zahraničnými veriteľmi, vodca radikálnej ľavice nakoniec súhlasil s ešte tvrdšími podmienkami.

Nebolo by preto prekvapením, keby teraz voliči žiadali jeho hlavu. Najnovší prieskum verejnej mienky však ukázal, že Tsipras je naopak medzi Grékmi populárnejší ako inokedy, uviedla agentúra AP.  Podľa víkendovej ankety postup štyridsaťročného predsedu vlády schvaľuje takmer 60 percent opýtaných. A jeho strana Syriza by jasne vyhrala voľby, keby sa konali teraz.
 
Mnohých Grékom sa páči Tsiprasovo posolstvo plné nádeje, aj keď jeho kroky možno povedú k oveľa ťažšiemu životu. "Ľudia sú pod obrovským tlakom, potrebujú počuť niečo pozitívne," uviedol jeden z gréckych voličov.
 
Tsipras najprv sám vyzýval obyvateľov k tomu, aby v referende kvôli tvrdým podmienkam odmietli záchranný program ponúkaný medzinárodnými veriteľmi, čo sa nakoniec aj stalo. Len pár dní po tom, čo voliči povedali 'nie' ďalším úsporným opatreniam, Tsipras na celonočnom summite v Bruseli nakoniec súhlasil s dohodou, ktorá krajine prinesie ešte tvrdšie úspory. 
 
 
Pre akéhokoľvek iného vodcu by to bola politická samovražda. Tsipras si však podľa všetkého získal srdcia Grékov svojim tvrdým vystupovaním voči Európe, ale aj úprimným priznaním v parlamente, že prijal tvrdé podmienky po tom, čo urobil určité chyby. Pri obhajobe dohody s eurozónou navyše premiér argumentoval aj tým, že neodišiel z Bruselu naprázdno.
 
Podľa Eliasa Nikolakopulosa je stále ešte skoro na to, aby sa dala odhadnúť "hĺbka Tsiprasovej popularity". Najskôr však súvisí aj s tým, že mnoho Grékov premiéra vidí ako muža, ktorý je zatlačený do kúta, ale rovnako bojuje a robí všetko, čo je v jeho silách, nech je to dobré alebo zlé. "Ľudia hovoria, že aspoň bojuje," uviedol Nikolakopulos, ktorý pracuje v jednej z najvýznamnejších gréckych spoločnosti vykonávajúcich prieskumy verejnej mienky.
 
Popularita vlády bude podľa analytikov významne otestovaná až na jeseň, kedy sa u daňovníkov naplno prejavia prijaté úsporné opatrenia. "Akonáhle bude vplyv cítiť, Tsiprasova popularita začne prudko klesať," myslí si Panajotis Ioakimidis z univerzity v Aténach. Grécky premiér má však v rukáve ešte ďalší dôležitý tromf: v súčasnej dobe neexistuje v krajine politický vodca, ktorý by jeho charizme mohol konkurovať a opozičné strany sú medzi ľuďmi stále ešte veľmi nepopulárne kvôli zavedeniu minulých úsporných opatrení. 
 
 
Neistota však panuje aj okolo vládnej strany Syriza, ktorú nedávne dianie a schválenie záchranných programov hlboko rozdelilo. Grécki voliči však majú zatiaľ jasno a Tsipras ťaží predovšetkým z toho, čo je v posledných dňoch, zdá sa, jediným predpokladom pre to byť v Grécku úspešným politikom - vyzerá dobre v televízii, uzavrela agentúra AP.
Viac o téme: GréckoAlexis Tsipras
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu