Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Fabius: Európska únia zriadi post kooordinátora pre boj proti epidémii eboly

Laurent Fabius
Laurent Fabius (Zdroj: SITA)

LUXEMBURG - Európska únia chce v krátkom čase vymenovať koordinátora pre boj proti epidémii eboly. Po dnešných rokovaniach šéfov diplomacií členských krajín, vrátane ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka, to dnes v Luxemburgu vyhlásil šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius.

Podľa jeho slov bude úlohou koordinátora postarať sa okrem iného o kontroly na letiskách členských štátov, aby sa predišlo rozšíreniu nebezpečnej infekčnej choroby. O zriadení takejto funkcie panuje medzi členskými krajinami konsenzus.

"O mene sa rozhodne v nasledujúcich dňoch," cituje slová francúzskeho ministra zahraničných vecí tlačová agentúra APA. Kontroly v odletových i pristávacích destináciách označil Fabius za dôležité, upozornil však aj na možnosť prenosu vírusu prostredníctvom cestujúcich využívajúcich pri letoch medzipristátie.

Účastníci schôdzky v spoločne prijatom vyhlásení privítali vymenovanie osobitého splnomocnenca OSN pre ebolu Davida Nabarra a šéfa misie OSN pre ebolu UNMEER Anthonyho Banburyho. "Európska únia chce pokračovať v úzkej kooperácii s oboma a koordinovať svoju operatívnu reakciu na epidémiu s UNMEER." Epidémia eboly bude zrejme aj jednou z tém dvojdňového summitu členských krajín únie, ktorý sa vo štvrtok začne v Bruseli.

Libanon zaviedol nové opatrenia proti šíreniu eboly 

Libanon zaviedol nové opatrenia na zabránenie tomu, aby sa nákaza vírusom ebola objavila na jeho území. Informovala o tom dnes agentúra AP. Libanonský minister zdravotníctva Wáil abú Fáúr oznámil, že Libanon je zraniteľnejší ako iné arabské štáty "vzhľadom na veľké libanonské komunity v (epidémiou) zasiahnutých krajinách".

V afrických štátoch - vrátane Guiney, Sierry Leone a Libérie, kde zabil vírus eboly viac ako 4500 ľudí - žijú tisíce Libanončanov. V rámci nových opatrení budú musieť Libanončania cestujúci z epidémiou zasiahnutých krajín vyplniť špeciálne dotazníky. 

Pasažieri lietadla, na ktorého palube bude pacient vykazujúci príznaky eboly, budú musieť podstúpiť vyšetrenie na letisku, doplnil minister. Ktokoľvek podozrivý z nákazy smrtiacim vírusom nedostane na libanonských veľvyslanectvách v zasiahnutých krajinách víza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu