Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na území USA sa zrejme nakazil prvý človek: Ošetrovateľ mal pozitívny test na ebolu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DALLAS - Ošetrovateľ z nemocnice v americkom Dallase, ktorý sa tam staral o chorého muža z Libérie, mal pozitívny prvý test na ebolu. Podľa agentúry Reuters o tom informoval texaský zdravotný úrad. Ak sa prítomnosť vírusu v tele zdravotníka potvrdí ďalším testom, pôjde o prvý prípad človeka, ktorý sa nakazil priamo na území USA.

"Vieme, že by sa druhý prípad mohol stať skutočnosťou a na túto možnosť sa pripravujeme," povedal novinárom David Leakey z texaského úradu štátnych zdravotných služieb. Pacient teraz podstúpi druhý test, ktorý je pre definitívne potvrdenie prípadnej nákazy nevyhnutný. 

Prvý človek, u ktorého bola ebola zistená v USA, sa nakazil však v zahraničí, bol Liberijec Thomas Eric Duncan. Presbytariánská nemocnica v Dallase ho hospitalizovala minulú nedeľu šesť dní potom, čo sa vrátil zo západnej Afriky. Pred tým ho však lekári po prvom teste poslali domov, kde prišiel do styku s radom ľudí. Približne päť desiatok potenciálne nakazených teraz nemocnica denne monitoruje. Medzi testovanými sú aj ľudia, ktorí sa o chorého rovnako ako druhý potenciálne nakazený muž starali. Liberijec zomrel v Dallase v stredu. 

Päť veľkých amerických letísk kvôli ebole sprísňuje zdravotné kontroly u cestujúcich mieriacich do krajiny z Libérie, Sierra Leone a Guiney.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu