Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Boje v Mósule vrcholia: Útoky sedem samovražedných atentátničiek z Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: SITA/AP/Felipe Dana)

MOSUL - V pondelok zaútočilo v irackom Mosule sedem samovražedných atentátničiek. O situácii informoval hovorca špeciálnych jednotiek irackej armády Salám Husajn.

Irackej armáde sa tu darí neustále zmenšovať priestor, ktorý ovláda militantné hnutie Daeš, známe aj ako Islamský štát (IS) a podľa posledných správ je pod kontrolou Daeš už len územie s rozlohou jedného kilometra štvorcového v centre mesta.

Daeš podľa Husajna zamiešava samovražedné útočníčky do davu civilistov, ktorí utekajú pred bojmi z mesta. Odpália sa vždy vo chvíli, keď prechádzajú okolo vojakov či ich stanovíšť. Informácie o počte obetí týchto útokov zatiaľ nie sú známe. Už skoro ráno armáda informovala o jednom zabitom vojakovi a niekoľkých zranených, to bolo ale ešte len po útokoch prvých dvoch samovražedných atentátničiek.

K ďalšiemu veľkému útoku došlo v nedeľu večer v provincii Anbar na západe Iraku, kde zaútočil terorista prezlečený za ženu. Útok sa odohral v tábore, kde vláda poskytuje dočasné bydlisko ľuďom, ktorí utekajú z oblastí kontrolovaných Daešom. Zahynulo pri ňom 14 ľudí, ďalších 20 utrpelo zranenia.

Ako informoval predstaviteľ tábora Tahá Abdul-Ghání, útočník v ženských šatách zakrývajúcich celé telo aj hlavu sa vmiešal do davu civilistov utekajúcich pred Daešom. Odpálil sa v momente, keď jednému z príslušníkov bezpečnostnej služby začal byť podozrivý, prišiel k nemu a snažil sa ho chytiť.

Viac o téme: Mosul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu