Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rusko zaútočilo na Daeš krutou novinkou: Najnovšie strely s plochou dráhou letu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské letectvo zaútočilo dnes na ciele Daeš v Sýrii najnovšími strelami s plochou dráhou letu. Informovalo o tom ministerstvo obrany v Moskve.

"Strategické bombardéry Tu-95MS, ktoré vzlietli z leteckej základne Engels na území Ruskej federácie... vykonali útok za použitia najmodernejších striel s plochou dráhou letu Kh-101," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva, ktoré citovala agentúra TASS.  

Terčom útoku sa stali objekty Daeš na pomedzí sýrskych provincii Hamá a Homs. Strely vypálené zo vzdialenosti zhruba 1000 kilometrov zničili tri veľké sklady zbraní a munície a tiež veliteľské stanovište Daeš ležiace v blízkosti obce Akirbat v provincii Hamá.

Bombardéry dotankovali palivo počas letu. Vzdušné krytie im poskytli ruské stíhačky Su-30SM, ktoré vzlietli zo základne Humajmím na západe Sýrie. Strely typu Kh-101 majú dolet až 4500 kilometrov, môžu niesť jadrové hlavice a sú vybavené "neviditeľnou" technológiou stealth.

Iracké sily odhadujú, že v centre Mósulu zostáva ešte 300 bojovníkov Daeš

Približne 300 bojovníkov Daeš zostáva v poslednej časti irackého mesta Mósul, ktorú má táto teroristická organizácia stále pod kontrolou. Informoval o tom dnes vysokopostavený veliteľ irackých špeciálnych síl, ktoré bojujú proti militantom v mósulskom Starom meste. Podľa vyjadrenia generálporučíka Sámího Arídího pre agentúru AP sa územie ovládané Daeš v Mósule zmenšilo na zruba 500 štvorcových metrov, pričom sa predpokladá, že v tejto enkláve je stále uväznených mnoho civilistov. Zakaždým, keď iracké sily postúpia o 100 metrov, totiž utečie na druhú stranu približne 1500 osôb.

Vojaci pred začatím útokov obkľúčili Staré mesto, aby zabránili bojovníkom Daeš v úteku do Sýrie, podľa Arídího sa však napriek tomu stovkám z nich darí uniknúť. "Jednoducho si oholia brady a idú preč. Len včera sme zadržali dvoch v skupine žien a detí," opísal situáciu. Iracký premiér Hajdar Abádí v utorok večer zablahoželal ozbrojeným silám k "veľkému víťazstvu" v Mósule, aj keď sa tamojšie boje stále neskončili. Koncom júna Abádí ohlásil pád samozvaného kalifátu Daeš po tom, ako armáda prevzala kontrolu aj nad zničenou Veľkou Núrího mešitou v Mósule, považovanou za významný symbol tejto organizácie. Východný Mósul sa irackým silám podporovaným koalíciou na čele s USA podarilo dobyť ešte v januári, na čo sa vo svojej ofenzíve zamerali na západnú časť, kde sa nachádza aj Staré mesto.

Viac o téme: RuskoSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu