Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Armáda z Mósulu ovláda štvrť za štvrťou: Islamisti prichádzajú o pozície

Predmestie Mósulu Zobraziť galériu (3)
Predmestie Mósulu (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Elitné protiteroristické jednotky irackej armády oslobodili dnes ďalších šesť štvrtí na východe irackého Mósulu, ktoré doteraz ovládala džihádistická organizácia Daeš.

Informoval o tom veliteľ operácie na oslobodenie Mósulu, generál Abdal Amír Rašíd. Dodal, že iracká armáda spôsobila protivníkovi straty na živej sile i technike. Iracké vládne sily zaznamenali úspech v postupe smerom na Mósul deň po tom, ako sa na internete objavila audionahrávka s hlasom pripisovaným vodcovi Islamského štátu abú Bakrovi Baghdádímu, v ktorej vyzval svojich ozbrojencov, aby udržali Mósul za každú cenu.

Agentúra AP dnes informovala, že islamistickým jednotkám verným Baghdádímu sa pri raketovom útoku podarilo zasiahnuť a vyradiť tak z boja jeden tank typu Abrams. Posádke - príslušníkom irackých vládnych jednotiek - sa z tanku podarilo vyviaznuť zrejme bez zranení, dodala AP.

Armáda z Mósulu ovláda
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa AP sa dnes východne od Mósulu odohrávajú zatiaľ najzúrivejšie boje od spustenia ofenzívy irackej vládnej armády a jej spojencov, ktorých cieľom je oslobodiť toto mesto od Islamského štátu, vládnucemu tam od leta 2014. 

Prestrelkám z ručných strelných zbraní a mínometnej paľbe dnes predchádzalo delostrelecké ostreľovanie, ktorým si iracká vládna armáda "vyčistila" terén pre svoj postup. AP informovala, že na bojiskách v meste sú odstavené buldozéry a iné vozidlá, ktoré tam nastražil Daeš. Predpokladá sa, že sú v nich výbušniny a sú pripravené na samovražedné atentáty. Elitné jednotky irackej armády začali aj útok na hustejšie osídlené štvrte ležiace západne od už dobytej štvrte Gugdžalí, ktorú iracké jednotky oslobodili od islamistov v utorok.  

Armáda z Mósulu ovláda
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Napriek úspešnému postupu vládnych síl k východnému okraju Mósulu by boj o poslednú baštu Daeš v Iraku mohol trvať ešte týždne alebo mesiace. Džihádisti sa bránia aj samovražednými atentátnikmi a ostreľovačmi; okrem toho vyhĺbili sústavu tunelov, v ktorých sa môžu bezpečne pohybovať. Útočiacim silám tak hrozia urputné boje v uliciach rozľahlej severoirackej metropoly.

Viac o téme: ArmádaIrakDaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu