Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ostrá vyhrážka pre Daeš: Iracký premiér má jasný odkaz, džihádisti buď zomrú, alebo sa vzdajú!

Hajdar Abádí
Hajdar Abádí (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Iracký premiér Hajdar Abádí vyzval dnes prostredníctvom štátnej televízie bojovníkov extrémistickej organizácie Daeš v Mósule, aby sa vzdali, zatiaľ čo vládne sily napredujú vo svojej ofenzíve s cieľom oslobodiť toto mesto spod nadvlády džihádistov.

Iracké sily "obkľúčia Daeš zo všetkých strán a, ak Boh dá, utnú hlavu tomuto hadovi", citovala agentúra AP vyjadrenie Abádího v meste Šúra južne od Mósulu, kde navštívil vojakov. Podľa premiéra, ktorý hovoril pred kamerou v bojovej uniforme, bojovníci Daeš "nebudú mať žiadne východisko ani žiadnu možnosť úniku". "Buď zomrú, alebo sa vzdajú," varoval Abádí.

Iracký brigádny generál Hajdar Fázil medzitým informoval o prevzatí kontroly nad dedinou Bázwájá ako posledným miestom pri východnom okraji Mósulu, ktoré zostávalo dobyť pred vstupom do samotného mesta. Armádne špeciálne jednotky podľa neho plánujú začať s oslobodzovaním Mósulu už "čoskoro", pričom sa nachádzajú necelú míľu (1,6 kilometra) od hranice mesta. Agentúra Reuters však v priebehu dneška uviedla, že vládne sily už prenikli do Mósulu, konkrétne do východnej štvrte Karáma.

Mósul je v rukách Daeš od leta roku 2014, keď sa džihádistom podarilo zmocniť rozsiahlych území na severe a západe Iraku. Dnes je Mósul poslednou veľkou baštou Daeš v Iraku. Na pozície Daeš v okolí Mósulu útočilo dnes viac ako 25.000 ozbrojencov z radov irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a štátom schválených šiitských milícií. Ich spoločnú ofenzívu podporuje náletmi koalícia vedená Spojenými štátmi.

Odsúdili sedem bojovníkov Daeš v Sýrii

Bosniansky súd odsúdil dnes sedem ľudí na spolu vyše 12 rokov odňatia slobody za spoluprácu s extrémistickou skupinouDaeš a nezákonné vlastnenie zbraní, informovala agentúra AP. V dnešnom verdikte súdu sa uvádza, že sedem obžalovaných uznali za vinných zo zapojenia sa medzi bojovníkov Daeš v Sýrii v rokoch 2013-14. Výška trestov odňatia slobody sa pohybovala medzi jedným a troma rokmi.

Z Bosny odcestovalo do Sýrie vyše 150 ľudí, aby bojovali pre rôzne skupiny, ktoré Organizácia Spojených národov považuje za teroristické organizácie. Tajné služby uvádzajú, že počet ľudí, ktorí odcestovali z Bosny bojovať do Sýrie alebo Iraku, sa začal výrazne znižovať. Stalo sa tak po tom, ako miestne úrady pred dvoma rokmi zaviedli trest dvoch rokov väzenia za účasť vo vojnách v cudzine.

Viac o téme: Hajdar AbádíDaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu