Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vodca džihádistov je ešte stále v Mósule: Ak ho zabijú, bude to koniec celého systému Daeš!

Abu Bakr Baghdadí
Abu Bakr Baghdadí (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Vodca džihádistickej organizácie abú Bakr Baghdádí sa podľa všetkého ešte stále nachádza na území mesta Mósul, kam v utorok v rámci rozsiahlej ofenzívy prvýkrát za posledné vyše dva roky vstúpili iracké vládne jednotky a ich spojenci. Informoval o tom na svojej webovej stránke britský denník Independent.

Ako v rozhovore pre toto periodikum uviedol vedúci kancelárie prezidenta irackého Kurdistanu Fuád Husajn, kurdská vláda získala z viacerých zdrojov informácie, že "Baghdádí je ešte tam a ak ho zabijú, bude to znamenať koniec celého systému Daeš". Daeš si v takom prípade - uprostred bojov - bude musieť zvoliť nového kalifa, ale prípadný Baghdádího nástupca určite nebude mať takú prestíž a autoritu ako terajší líder.

Husajn pripustil, že prítomnosť vodcu Daeš v Mósule môže sťažiť a spomaliť postup operácie vládnych síl na oslobodenie Mósulu od islamistov. Poznamenal však súčasne, že rýchlosť, akou bude Mósul oslobodzovaný, bude závisieť aj od ďalších faktorov - najmä však od toho, či sa islamisti chystajú zničiť päť mostov nad riekou Tigris. 

Abú Bakr Baghdádí, vlastným menom Ibráhím Awád Ibráhím al-Badrí, je na čele Islamského štátu od júna 2014, keď sa tejto teroristickej organizácii začalo výrazne dariť dobýjať územia v Sýrii i Iraku a opevňovať sa na nich. Médiá odvtedy opakovane informovali o jeho smrti, ale tieto správy sa nikdy nepotvrdili.

Agentúry najnovšie informovali, že napriek utorkovému postupu vládnych síl na okraj Mósulu by boj o poslednú baštu Daeš v Iraku mohol trvať ešte týždne alebo mesiace. Džihádisti sa bránia aj samovražednými atentátnikmi a ostreľovačmi a okrem toho vyhĺbili sústavu tunelov, v ktorých sa môžu bezpečne pohybovať. Útočiacim silám tak hrozia krvavé boje v uliciach rozľahlej severoirackej metropoly. Operácia na oslobodenie Mósulu, na ktorej sa okrem vládnych jednotiek zúčastňujú aj kurdské polovojenské oddiely a jednotky šiitskej domobrany, sa začala 17. októbra. Bojové operácie sa uskutočňujú za podpory spojencov pod vedením USA.

Iracké jednotky kvôli počasiu zastavili postup v Mósule

Iracké jednotky dnes kvôli zlej viditeľnosti pozastavili ofenzívu v oblasti mesta Mósul, informovala agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie irackého brigádneho generála Hajdara Fázila. Podľa AP iracká armáda naďalej kontroluje východný okraj Mósulu. Z tamojšej štvrte Gugdžalí, ktorú iracké jednotky oslobodili v utorok, sa dnes ozývali len jednotlivé výstrely. Armáda pritom pokračuje v sporadickej delostreleckej paľbe na pozície islamistov.

Pokračovaniu mohutnej ofenzívy dnes bráni vysoká vlhkosť vzduchu a oblačnosť, ktorá nedovoľuje použitie lietadiel a dronov. Generál Fázil spresnil, že jednotky vládnych síl dnes nebudú postupovať. K prestávke v postupe irackých vládnych jednotiek a ich spojencov došlo deň po tom, ako prvýkrát po viac ako dvoch rokoch v utorok vstúpili na územie mesta, a to na jeho východnom okraji. 

Napriek postupu vládnych síl na okraj Mósulu by boj o poslednú baštu Daeš v Iraku mohol trvať ešte týždne alebo mesiace. Džihádisti sa bránia aj samovražednými atentátnikmi a ostreľovačmi; okrem toho vyhĺbili sústavu tunelov, v ktorých sa môžu bezpečne pohybovať. Útočiacim silám tak hrozia krvavé boje v uliciach rozľahlej severoirackej metropoly.

Viac o téme: Islamský štátAbú Bakr BaghdádíMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu