Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bojovníci sýrskych opozičných síl hlásia víťazstvo: Dábik bol vytrhnutý z pazúrov Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Bojovníci sýrskych opozičných síl podporovaní Tureckom dnes oznámili, že od Daeš dobyli mesto Dábik. Agentúra AP tomu pripisuje špecifický symbolický význam. Veliteľ sýrskych opozičných oddielov Hamza uviedol, že bojovníci Daeš vynaložili dnes ráno pri obrane len veľmi slabý odpor. Následne odtiahli južným smerom k omnoho väčšiemu Daeš ovládanému mestu al-Báb.

Sajf abú Bakr ďalej spresnil, že za pomoci tankov a delostrelectva tureckej armády obsadilo mesto 2000 bojovníkov sýrskej opozície. Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu informovala, že na Dábik i neďaleký Aršak podnikli nálety turecké vzdušné sily i sily medzinárodnej koalície.

Sýrski povstalci za podpory tureckých tankov útočia na Daeš: TU sa má odohrať apokalyptická bitka

Stiahnutie sa Daeš zo severosýrskeho Dábiku potvrdila aj v Británii pôsobiaca Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Tá monitoruje sýrsky konflikt prostredníctvom siete miestnych kontaktov.

Daeš sa predtým vo svojich propagandistických materiáloch vystatoval, že podľa islamskej tradície sa pri Dábiku odohrá veľká bitka medzi križiakmi a armádou moslimského kalifátu, ktorá bude predzvesťou súdneho dňa. 

Podľa tohto mesta je pomenovaný aj časopis Daeš Dabiq, vychádzajúci v angličtine.

Viac o téme: SýriaDaešDábik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu