Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Teroristi chcú Európe zasadiť smrtiaci úder: Za novou hrozbou útokov je syn bina Ládina

Hamza bin Ládin Zobraziť galériu (2)
Hamza bin Ládin (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Teroristická organizácia al-Káida má v úmysle uskutočniť v Európe sériu teroristických útokov. Okrem iného si vyhliadla aj Spojené kráľovstvo, uviedol v rozhovore pre dnešné vydanie novín The Times britský minister obrany Michael Fallon.

The Times súčasne s odvolaním sa na zdroj v britskej vláde napísal, že "al-Káida v pokoji obnovuje svoje sily", kým džihádisti z tzv. Daeš v poslednom čase utrpeli sériu porážok v Sýrii i Iraku. Podľa tohto zdroja "al-Káida vyčkáva, kým Európe zasadí smrtiaci úder". Podľa Fallona predstavuje al-Káida "najväčšie priame ohrozenie" bezpečnosti Británie i Európy. Podotkol, že al-Káida nebola úplne porazená a britské bezpečnostné zložky sú si tejto hrozby vedomé.

Odnož al-Káidy v Sýrii - Front an-Nusra, ktorý sa nedávno premenoval na Džabhat Fath aš-Šám, je na Západe považovaná za najaktívnejšiu aj vzhľadom na to, že jej predstavitelia sú zrejme "v teréne" a veľmi aktívne pracujú na plánoch útokov. Lídra jednej z takýchto skupín v pondelok pri nálete neďaleko sýrskeho Idlibu údajne zlikvidoval americký dron.

Išlo o abú Farádža Masrího, jedného z veliteľov Frontu an-Nusra, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na americké ministerstvo zahraničných vecí. Masrí bol jedným z dvoch mužov, ktorí sa spolu s vodcom skupiny abú Muhammadom Džauláním objavili v júli na videu oznamujúcom premenovanie skupiny a jej údajné odštiepenie od al-Káidy.

Britský denník poukazuje aj na to, že Hamza bin Ládin, syn bývalého vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina, posilňuje svoj vplyv v tejto teroristickej organizácii. Dôkazom sú jeho početné videoposolstvá, ktoré sa objavili v uplynulých mesiacoch.

Americké ministerstvo zahraničných vecí pred nedávnom uviedlo, že má dôveryhodnú informáciu, že Daeš, al-Káida a ďalšie teroristické zoskupenia "naďalej konšpirujú s cieľom zaútočiť na Európu". Ich aktivity súvisia aj s návratom žoldnierov bojujúcich v radoch Daeš zo Sýrie a Iraku do vlasti. Podľa USA sú "všetky európske krajiny zraniteľné" čo sa týka hrozby útokmi nadnárodných teroristických organizácií. 

Viac o téme: BritániaEurópaAl-KáidaMichael FallonDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu