Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Sýrski povstalci za podpory tureckých tankov útočia na Daeš: TU sa má odohrať apokalyptická bitka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Sýrski povstalci spustili dnes za podpory tureckých tankov a lietadiel útok na severosýrske mesto Dábik, ktoré je v rukách džihádistickej organizácie Daeš. S odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) o tom informovala agentúra DPA.

Podľa SOHR sa povstalcom podarilo dobyť dedinu Ghajlaníja, čím rozšírili územie, z ktorého môžu podniknúť útok na Dábik. Nemenovaný veliteľ povstaleckých jednotiek vyslovil podľa SOHR očakávanie, že dobytie Dábiku je "otázkou hodín". 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan potvrdil úspešné napredovanie tejto vojenskej operácie. Vysvetlil, že plánom je postupne vytvoriť v severnej Sýrii bezpečnú zónu s rozlohou asi 5000 kilometrov štvorcových.

SOHR v piatok s odvolaním sa na svojich aktivistov v Sýrii upozornil, že na obranu Dábiku sa do mesta stiahlo asi 1200 príslušníkov Daeš, vrátane takých, ktorých stiahli z iných miest frontovej línie.      

Podľa ideológie Daeš sa práve v Dábiku má odohrať "apokalyptická bitka" medzi kresťanmi a moslimami. Podľa tohto mesta Daeš pomenoval aj svoj propagandistický magazín vychádzajúci v angličtine.

Pred rozhovormi o Sýrii sa v Lausanne stretli Kerry a Lavrov

Ministri zahraničných vecí USA a Ruskej federácie, John Kerry a Sergej Lavrov, sa pred otvorením nového kola rokovaní o prímerí v Sýrii stretli dnes v švajčiarskom Lausanne na dvojstrannej schôdzke. Informovala o tom s odvolaním sa na zdroje zo zainteresovaných delegácií tlačová agentúra DPA.

Washington v minulom týždni zmrazil dvojstranné kontakty s Moskvou o sýrskej kríze zdôvodňujúc to pretrvávajúcim bombardovaním mesta Aleppo s podporou Ruska. Hlavným cieľom bilaterálnej schôdzky Kerry-Lavrov je podľa informácií americkej strany dosiahnuť pre Aleppo akúsi formu prímeria alebo aspoň značné zníženie miery násilia.

Na následných rokovaniach, ktorých dejiskom bude jeden z hotelov na brehu Ženevského jazera, sa popri americkej a ruskej delegácii zúčastnia aj ministri zahraničných vecí Turecka, Saudskej Arábie a Kataru, teda krajín, ktoré podobne ako Spojené štáty podporujú v Sýrii povstalecké skupiny. Prítomný by mal byť aj šéf iránskej diplomacie, ktorého krajina patrí popri Rusku k podporovateľom režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Do Lausanne však pricestovali aj špičkoví diplomati Egypta a Jordánska.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner na margo rokovaní už skôr vyhlásil, že ak by sa v Lausanne podarilo dosiahnuť konsenzus o prímerí, mysliteľné by boli aj ďalšie rokovania o politickom riešení ozbrojeného konfliktu v tejto krajine. Doterajšie dohody o prímerí nevydržali obvykle ani niekoľko dní.

Viac o téme: SýriaDaešDábik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu