Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Novinár prežil v Turecku peklo: Daeš ho chcel zlikvidovať, akoby zázrakom prežil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

ISTANBUL - Aktivista zo sýrskeho nezávislého média Ahmad Abdalkádir, pracujúci na juhovýchode Turecka, prežil v nedeľu pokus o atentát, ku ktorému sa prihlásila extrémistická organizácia Daeš. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Na Abdalkádira, zakladateľa sýrskej mediálnej skupiny Eye on Homeland (Pohľad upretý na vlasť), strieľali v nedeľu popoludní v meste Šanliurfa dvaja ozbrojení muži vezúci sa na motocykli. Médium Eye on Homeland, ktoré na svojej webovej stránke a rozhlasovej stanici šíri správy o Sýrii, vydalo vyhlásenie, že pri neúspešnom pokuse o atentát boli vystrelené tri náboje.

Kolega - sýrsky aktivista Abú Ibráhím z monitorovacej skupiny Raqqa Is Being Slaughtered Silently (Rakku potichu vyvražďujú/RBSS) uviedol, že Abdalkádir je "hospitalizovaný a nachádza sa v stabilizovanom stave". Ďalší nemenovaný kolega povedal, že strelci použili tlmiče a ušli. Tlačová agentúra Amak, napojená na Daeš, zverejnila správu, že útok na Abdalkádira, niekdajšieho člena RBSS, podnikli militanti Daeš.

Abdalkádirov brat Ibráhím bol jedným z dvoch sýrskych aktivistov, zabitých agentmi Daeš v Šanliurfe v októbri 2015. Druhým zavraždeným bol Fáris Hamádí. Daeš sa prihlásil k zodpovednosti za vlaňajšie vraždy vo videodkaze s varovaním, že "každý odpadlík od viery bude potichu zabitý".

Sýrske skupiny aktivistov RBSS a Eye on Homeland pravidelne informujú o činnosti Daeš v Sýrii a využívajú na to sieť miestnych kontaktných osôb. Agenti Daeš stáli aj za nedávnym smrteľným postrelením dvoch sýrskych žurnalistov v juhotureckom meste Gaziantep. Televízneho moderátora Muhammada Záhira Širkáta zameraného proti Daeš zabili v apríli a rovnako orientovaného filmára Nádžího Džarfa vlani v decembri. Atentáty len zdôrazňujú zraniteľnosť sýrskych aktivistov a novinárov pracujúcich v Turecku.

Ahmad Abdalkádir v rozhovore pre agentúru AP po smrti brata Ibráhíma a Hamádího povedal, že Ibráhím dostával od Daeš vyhrážky smrťou. Takéto vyhrážky dostávajú mnohí sýrski aktivisti pôsobiaci v tureckých pohraničných mestách.

Viac o téme: TureckoDaešAhmad AbdalkádirEye on Homeland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu