Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Armáda pod paľbou atentátnikov: Samovražedné útoky si vyžiadali najmenej 14 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Najmenej 14 ľudí zahynulo pri najnovších samovražedných útokoch v Iraku, ktorých terčom boli bezpečnostné sily na dvoch predmestiach Bagdadu. Ďalším 36 osobám výbuchy spôsobili zranenia, informuje agentúra AP s odvolaním sa na oficiálne zdroje.

Životy šiestich civilistov a štyroch vojakov si vyžiadala v sobotu neskoro večer explózia na bagdadskom predmestí Husajníja, kde samovražedný útočník vrazil autom naloženým výbušninou do kontrolného stanovišťa. Podľa nemenovaného predstaviteľa polície vyviazlo ďalších 28 ľudí z tohto útoku so zraneniami.

K incidentu v Husajníji ležiacej severne od Bagdadu sa prostredníctvom internetu prihlásila extrémistická skupina Daeš. Podobný samovražedný útok sa odohral približne v rovnakom čase na južnom bagdadskom predmestí Arab Džabúr, kde výbuch auta zasiahol prechádzajúci armádny konvoj, pričom štyroch vojakov usmrtil a ôsmich zranil. Údaje poskytnuté nemenovaným policajným zdrojom potvrdili dvaja zdravotníci.

Iracké sily podporované koalíciou na čele s USA dokázali v posledných mesiacoch poraziť Daeš na niekoľkých frontoch, pričom získali naspäť územia obsadené touto skupinou počas ofenzívy v roku 2014. Sunnitskí extrémisti však naďalej útočia v Bagdade a okolí, kde sa zameriavajú predovšetkým na bezpečnostné sily, ale aj na príslušníkov irackej šiitskej väčšiny.

Viac o téme: IrakDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu