Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prekazený atentát Islamského štátu v Turecku: Cieľom malo byť sídlo politickej strany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecká prokuratúra uvalila vyšetrovaciu väzbu na deväť údajných členov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí sú podozriví z prípravy samovražedného atentátu. Jeho terčom malo byť sídlo jednej z politických strán v Istanbule.

Dvoch z podozrivých polícia zadržala po krátkej automobilovej naháňačke v meste Gaziantep v juhovýchodnom Turecku. Sedem ďalších osôb zadržala počas následných razií, spresnil v noci nadnes úrad guvernéra rovnomennej provincie.

Prokuratúra minulý týždeň oznámila, že má silné dôkazy o tom, že bunka IS z Gaziantepu uskutočnila sériu bombových útokov, ktoré vyvrcholili 10. októbra dvoma samovražednými bombovými atentátmi na mierové zhromaždenie v hlavnom meste Ankara. Tento teroristický čin si vyžiadal vyše 100 mŕtvych.

Ankarská prokuratúra v písomnom oznámení z konca októbra uviedla, že elektronické dôkazy naznačujú, že bomboví útočníci podnikli atentát v Ankare preto, aby podkopali politickú stabilitu v krajine a oddialili parlamentné voľby naplánované na 1. novembra.

Oba súbežné samovražedné bombové útoky v Ankare si vyžiadali životy vyše 100 ľudí. Išlo o najhorší útok v novodobých dejinách Turecka a bol zacielený proti mierovému zhromaždeniu prokurdských aktivistov a občianskych skupín.

Viac o téme: TureckoIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu