Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Taliban ukameňoval dievča: Vydali ho proti jeho vôli, ušlo s milencom, toto je krutý trest!

Kameňovanie nešťastnice
Kameňovanie nešťastnice (Zdroj: rferl.org)

KÁBUL - V Afganistane bola ukameňovaná mladá žena, ktorú údajne vydali proti jej vôli a pokúsila sa utiecť so svojím milencom. Násilný čin sa stal v provincii Ghór v odľahlej oblasti, ktorá je pod nadvládou fundamentalistického hnutia Taliban, informovala dnes s odvolaním sa na afganské úrady agentúra AFP.

Ukameňovaná žena na FOTO šokovala svojich katov z Islamského štátu: Stal sa zázrak!

Taliban presadzuje striktnú podobu islamského práva šaría, napríklad necháva amputovať ruky alebo nohy osobám uznaným vinnými z krádeže. Sexuálny vzťah pred manželstvom je podľa šaríe trestaný stovkami rán bičom. Za mimomanželské vzťahy toto právo ustanovuje trest smrti.

"K ukameňovaniu došlo zhruba pred týždňom v Ghalíme, hornatej púštnej oblasti provincie Ghór, ktorá je v rukách Talibanu," povedala agentúre AFP guvernérka provincie Sima Džojendaová. Tá je jednou z dvoch žien, ktoré vládnu niektorej z 34 provincií krajiny, kde stále prevláda patriarchálna spoločnosť.

Obeť menom Rochsahana "bola ukameňovaná bezohľadnými duchovnými z hnutia Taliban a militantnými kmeňovými vodcami", oznámila Džojendaová. Podľa nej mala obeť "medzi 19 a 21 rokmi a bola vydatá proti svojej vôli". "Utiekla s iným mužom svojho veku," dodala guvernérka.

Videonahrávku "popravy" zverejnili na sociálnych sieťach či na stránkach rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL) a odvysielala ju aj afganská televízia.

Na videu je zachytená mladá žena, ktorá stojí v jame vykopanej v zemi tak, že jej je vidieť len hlava. Muž v čiernom oblečení zdvihne kameň a z blízkosti ho na ženu hodí, ďalší traja jeho spoločníci ho nasledujú. Jeden z prítomných mužov odrieka moslimské vyznania viery. Hovorca guvernérky uviedol, že videozáznam je autentický.

IS prisúdil žene potupný trest: Na VIDEU pred ukameňovaním prosila o milosť!

Nemenovaný predstaviteľ provincie Ghór zabitie ženy odsúdil a vyzval centrálnu vládu v Kábule, aby oblasť kontrolovanú Talibanom "vyčistila". "Je to prvý prípad tohto druhu v tejto oblasti, ale nebude posledný. Ženy v našej krajine, a zvlášť potom v Ghóre, čelia veľkým problémom," konštatovala guvernérka.

Podobné prípady brutálneho výkonu rozsudku smrti boli bežné v čase, keď Taliban ovládal väčšinu Afganistanu (1996-2001). Vládu tohto fundamentalistického hnutia zvrhli v roku 2001 s pomocou zahraničných vojsk. Ich bojové operácie ale vlani skončili a Taliban znovu získava vládu nad rozsiahlymi územiami. Trúfa si útočiť aj na veľké mestá; koncom septembra bojovníci Talibanu na niekoľko dní obsadili severoafganské mesto Kundúz s 300.000 obyvateľmi.

Viac o téme: UkameňovanieTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu