Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dezertéri prehovorili: Svedectvá o brutalite Islamského štátu, ktorá desila aj moslimov

Stúpenci Islamského štátu
Stúpenci Islamského štátu (Zdroj: Youtube/)

LONDÝN - Rastúci počet prebehlíkov z Islamského štátu hovorí verejne o svojom rozhodnutí odísť, uvádza sa v novej správe Medzinárodného centra pre štúdium radikalizmu (ICSR). Dezertéri riskujú odplatu zo strany členov militantnej skupiny, preto sa väčšina z nich ukrýva. Aj napriek tomu sa už našlo 58 mužov ochotných vydať svedectvo, ktoré by mohlo pomôcť odradiť nových členov.

Vyhlásenie britského vojaka prináša šancu na mier: Islamský štát je na pokraji kolapsu

Medzinárodné centrum pre štúdium radikalizmu na King's College v Londýne vo svojej správe odhaduje, že už prebehli stovky bývalých bojovníkov a ďalší sa z nich sa o to práve teraz pokúšajú. Desiatky tak urobili cez Turecko, zatiaľ čo iných údajne chytili a popravili. Ako príklad uvádza 58 svedectiev rozčarovaných členov, ktorí boli ochotní prehovoriť k verejnosti.

Vedci identifikovali niekoľko kľúčových dôvodov ich odchodu z IS. Väčšina odpadlíkov uviedla, že sa potýkali s brutalitou voči moslimom a s neislamským správaním sa medzi členmi, ako aj s korupciou.

Niektorí priznali, že boli sklamaní kvalitou života v rámci IS. "To bolo typické u tých, ktorí sa pripojili ku skupine z materiálnych a sebeckých dôvodov a rýchlo si uvedomili, že nič z luxusu a automobilov, ktoré im boli sľúbené, nedostanú," uvádza sa v správe.

Dvaja bojovníci povedali, že prebehli po zistení, že z nich majú byť samovražední atentátnici. Vlani v rozhovore pre BBC jeden prebehlík dodal, že "brutalita IS desila všetkých". "Čokoľvek, čo je v rozpore s ich vierou je zakázané. Každý, kto nasleduje to, čo oni odmietli, je odpadlík, a musí byť zabitý," povedal muž, ktorý nechcel byť menovaný.

Správa naznačuje, že príbehy o rozčarovaní by mohli pomôcť odradiť nových regrútov. "Odpadlíci poskytujú jedinečný pohľad do života v islamskom štáte," hovorí. "Ale ich príbehy môžu byť tiež použité ako potenciálne účinný nástroj v boji proti nemu. Samotná existencia odpadlíkov otriasa obrazom jednoty a odhodlania, ktorý sa snaží sprostredkovať."

Spojené štáty už bojujú propagandistickou vojnou proti skupine. Medzi nástroje patrí účet na Twitteri s názvom "Think Again Take Away", kde sú zverejňované správy proti Islamskému štátu. Správa ICSR však vyzýva vládu, aby odstránila aj právne prekážky, ako je hrozba trestného stíhania za teroristické činy. Potom by prehovorilo oveľa viac bývalých radikálov.

Správa uznáva, že mnoho z prebehlíkov sa mohlo dopustiť zločinov a majú motiváciu "hovoriť, čo si myslia, že ich zachráni od stíhania alebo horšieho".  Podľa ICSR však boli ich svedectvá konzistentné a preto by mali byť považované za platné.

Svedectvá boli podané od januára 2014 do augusta tohto roka. Dve tretiny prípadov sa objavili počas prvých ôsmich mesiacov roku 2015. Bývali členovia IS pochádzali z 17 rôznych krajín, vrátane dvoch z Británie.

Západniari zistili, že je ťažké vyrovnať sa s nedostatkom elektrickej energie a základného tovaru. Taktiež sa objavili slová o tom, že skúsenosti z boja nesplnili očakávania z "akcie a hrdinstva", pričom jeden z nich dokonca popisoval svoje povinnosti ako "nudné".

Viac o téme: Islamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu