Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vyhlásenie britského vojaka prináša šancu na mier: Islamský štát je na pokraji kolapsu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

BAGDAD - Britský plukovník z radov špeciálnych jednotiek zaskočil svojím vyjadrením, že Islamský štát je na konci so silami v čase, keď triumfálne demonštruje svoju moc. Kalifát je podľa neho veľmi krehký a džihádisti sú v zlom postavení.

Podľa britského plukovníka je len otázkou času, kedy budú džihádisti porazení. Uviedol to pre The Sun aj na základe informácií kurdských síl, ktorým Briti pomáhajú v Iraku. Vojak ďalej prezradil, že teroristi IS v boji na súši utrpeli ťažké straty. Extrémistickú skupinu zrejme pomohol oslabiť aj špeciálny výcvik kurdskej armády zo strany britských vojakov a pokračujúce letecké nálety.

Riziko prieniku extrémistov na územie EÚ sa významne zvýšilo, tvrdí bezpečnostný analytik

„Skutočnosť je taká, že je krehký a v zlom postavení. Prichádza deň, keď sa domček z karát zrúti,“ povedal plukovník,  ktorý nechcel byť menovaný na margo IS. Aj podľa britského generála Jamesa Learmonta sa násilie obracia proti Islamskému štátu a už okolo seba nemá auru nepremožiteľnosti. Je len otázkou času, keď ho definitívne zastavia.

Špeciálne jednotky nasadené v boji proti IS
Zobraziť galériu (4)
Špeciálne jednotky nasadené v boji proti IS  (Zdroj: SITA)

Vyhlásenie britského vojaka prináša
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Britskí vojaci sa vrátili do Iraku na konci minulého roka, aby pomohli trénovať kurdských bojovníkov. Naposledy pomáhali zvrhnúť bývalého diktátora Saddáma Husajna. Len na ilustráciu, počet bojovníkov za Islamský štát sa v Iraku z pôvodných 18-tisíc znížil na 8-tisíc, uviedol Daily Mail.

Vyhlásenie britského vojaka prináša
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

 

Viac o téme: IrakISIslamský štátKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu