Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nie je šanca poraziť Islamský štát: Toto je dôvod!

Islamský štát v Tikrite Zobraziť galériu (8)
Islamský štát v Tikrite (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké a spojenecké sily uskutočnili za uplynulých 24 hodín 15 leteckých útokov na militantov Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku. Ako dnes oznámili, tri útoky z pokračujúcej operácie proti IS mali za cieľ militantov v Sýrii. Zvyšných 12 útokov smerovalo na ciele v Iraku, z toho päť do blízkosti mesta Mósul, citovala z ich vyhlásenia tlačová agentúra Reuters.

Armády v regióne okolo Iraku nemajú šancu poraziť Islamský štát (IS), ak budú militanti naďalej verbovať ideologicky naočkovaných zahraničných bojovníkov, povedal iracký premiér Hajdar Abádí. Rozhovor s ním zverejnil v sobotu nemecký časopis Spiegel. Abádí v ňom tvrdí, že 57 percent bojovníkov IS sú Iračania, ktorí podľa neho nepredstavujú žiaden problém, pretože jednoducho utečú, keď do miest vstúpi iracká armáda.

Islamský štát v Iraku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Za problém označil "tých 43 percent zahraničných bojovníkov, ktorí boli naočkovaní ideologicky... Ak bude Daeš (arabské pomenovanie pre Islamský štát) naďalej verbovať tak veľa bojovníkov z ďalších krajín, žiadna armáda v našom regióne sa im nemôže postaviť."

Iracký premiér zdôraznil, že vládne bezpečnostné zložky musia prijať opatrenia na ochranu mládeže pred IS "rovnako ako stopujú detskú pornografiu na internete vo svete".

Nemecko by podľa Abádího mohlo zohrať kľúčovú úlohu v podpore boja s IS, pretože má zbrane, ktoré Irak potrebuje, predovšetkým protivýbušné zariadenia. Abádí vysvetlil, že Berlín by mal Iraku pomôcť vzhľadom na to, že v radoch IS bojujú stovky Nemcov.

Islamský štát v Tikrite
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Nemecké bezpečnostné sily uviedli, že k militantom IS v Sýrii a Iraku sa pridalo asi 60O ľudí žijúcich trvale v Nemecku. Abádí pochválil spoluprácu s nemeckými tajnými službami ako veľmi dobrú, informoval, že im Irak poskytuje telefónne čísla, na ktoré Nemci bojujúci v radoch IS telefonujú do Nemecka.

Utorňajšie (dňa 1. apríla) oslobodenie irackého mesta Tikrít od IS je podľa Abádího povzbudzujúce, hneď však dodal, že IS naďalej zostáva závažnou hrozbou: "Stále verbujú ľudí, majú obrovské finančné zdroje a, úprimne povedané, samotná armáda im sama nemôže čeliť," citovala ho agentúra Reuters.

Islamský štát v Tikrite
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Britská polícia pre podozrenie z navádzania na terorizmus zatkla dvoch tínedžerov

Britská polícia dnes informovala o zadržaní dvoch tínedžerov, ktorí sú podozriví z navádzania na teroristické činy a z prípravy na ne. Ako prvého polícia zadržala vo štvrtok 14-ročného chlapca z Blackburnu. V piatok policajti zatkli 16-ročné dievča z Manchesteru. Oboch prepustili na kauciu a pred súd sa majú dostaviť 28. mája.

Polícia spresnila, že zatknutia tínedžerov nesúvisia s prípadom deviatich Britov z okolia Rochdale, ktorých zadržali úrady v Turecku zrejme pri pokuse dostať sa do Sýrie.

Islamský štát v Tikrite
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Británia vlani zvýšila stupeň teroristického ohrozenia krajiny, a to na druhý najvyšší na päťstupňovej stupnici. Príčinou sú vojnové konflikty v Sýrii a Iraku. Britské tajné služby predpokladajú, že k islamistom bojujúcich v ozbrojených konfliktoch v týchto krajinách sa pridalo asi 600 britských občanov, pričom asi polovica z nich sa už medzičasom vrátila do vlasti.

Džihádisti zničili kresťanský chrám práve na Veľkonočnú nedeľu

Ozbrojenci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) dnes vyhodili do vzduchu kostol Panny Márie v obci Tal Nasrí v provincii Hasaka na severovýchode Sýrie. Informovala o tom dnes agentúra SANA s tým, že príslušníci IS umiestnili v chráme výbušniny a potom ich aktivovali.

SANA spresnila, že k zničeniu kostola došlo v deň, keď kresťania západného rítu slávia Ježišovo zmŕtvychvstanie, ktoré je vyvrcholením Veľkej noci - najvýznamnejšieho kresťanského sviatku.

Islamský štát v Tikrite
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Ako pripomenula SANA, kostol Panny Márie v Tal Nasrí je v poradí už piatym zničeným kresťanským chrámom v povodí rieky Chabur, kde žijú najmä Asýrčania hlásiaci sa ku kresťanstvu.

IS však na územiach, ktoré dobyje, ničí okrem kresťanských chrámov aj stavby a pamiatky súvisiace s islamom, ako aj inými náboženstvami. V Iraku i Sýrii džihádisti zničili dokonca aj pamiatky, ktoré boli súčasťou svetového dedičstva zapísaného v zoznamoch UNESCO.

Na kresťanov v oblastiach vojnových konfliktov na Blízkom východe upozornil dnes aj pápež František, ktorí ľudí zhromaždených na slávnostnej veľkonočnej bohoslužbe na Námestí sv. Petra vyzval, aby v modlitbách pamätali na kresťanov prenasledovaných vo svete, ako aj všetkých, ktorí trpia následkom konfliktov a násilia. "A je ich mnoho," zdôraznil.

Islamský štát v Iraku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu