Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Holandská prokurátorka: Nemáme právomoc na to, aby sme militantov IS stíhali!

Fatou Bensoudová
Fatou Bensoudová (Zdroj: SITA)

HAAG – Prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) v stredu vyhlásila, že teroristická organizácia Islamský štát (IŠ) spáchala "zločiny nevýslovnej krutosti" v Sýrii a Iraku, no momentálne nie je v právomoci súdu začať proti militantom vyšetrovanie.

"Nahlásené boli zločiny nevýslovnej krutosti, ako masové popravy, sexuálne otroctvo, znásilnenia či iné formy sexuálnych násilností, taktiež mučenie, mrzačenie, odvody či nútené verbovanie detí, perzekúcie etnických a náboženských menšín, nehovoriac o bezohľadnom ničení kultúrneho dedičstva," uviedla prokurátorka ICC Fatou Bensoudová.

Dodala však, že na základe súdnych právomocí nie je v súčasnosti možné začať vo veci predbežné vyšetrovanie. ICC nemá takúto kompetenciu z dôvodu, že Sýria ani Irak nie sú jeho členmi a Bezpečnostná rada OSN o začatie vyšetrovania nepožiadala. Prokurátorka uviedla, že podľa jej informácií sa k militantom z IŠ pripojilo už "niekoľko tisíc zahraničných bojovníkov" vrátane občanov krajín, ktoré sú členmi ICC a v súčasnosti podľa nej môžu byť zapojení do "páchania činov proti ľudskosti a vojnových zločinov"

Keďže organizácia IŠ je však pravdepodobne vedená Sýriou a Irakom, ktoré nespadajú pod jej jurisdikciu, nemôže s tým ICC momentálne nič robiť. Prokurátorka uviedla, že právomoc stíhať IŠ za napáchané krutosti by jej mohla udeliť Bezpečnostná rada OSN, na ktorej rozhodnutie však ona sama nemá žiaden dosah.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu