Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Islamský štát sa rozšíril: Stále naberá nových a nových členov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Od vlaňajšieho začiatku Spojenými štátmi riadenej vzdušnej ofenzívy na ciele extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii sa táto militantná skupina rozšírila.

Vyhlásil to v noci nadnes sýrsky prezident Bašár Asad v rozhovore odvysielanom televíznou stanicou CBS. Podľa Asada sa Islamskému štátu darí verbovať stále viac bojovníkov, pričom podľa niektorých odhadov je to "v Sýrii 1000 regrútov mesačne".

"Pokiaľ chcete hovoriť v súvislosti s IS, od začiatku náletov sa IS rozrástol," vyhlásil Asad v rozhovore, z ktorého citovala agentúra AP. Asad hovorí, že sunnitský IS sa usadil už aj v Líbyi a lojalitu jej prisahali extrémistické organizácie v Egypte a Jemene. Rozsiahle rozširovanie IS, ktorý obsadil značné územia v Sýrii a Iraku, vzbudzuje znepokojenie medzinárodného spoločenstva. Podľa amerických tajných služieb disponuje Islamský štát 30.000 militantmi, ktorí na okupovanom území vyhlásili kalifát. Členskú základňu IS posilňujú radikálni bojovníci z viac než 80 krajín sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu