Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO S vojakom, ktorého zabili pri streľbe v parlamente, sa rozlúčili tisícky ľudí

So zosnulým desiatnikom Nathanom Cirillom sa rozlúčili tisícky ľudí. Zobraziť galériu (13)
So zosnulým desiatnikom Nathanom Cirillom sa rozlúčili tisícky ľudí. (Zdroj: SITA)

HAMILTON – Tisícky ľudí sa dnes v uliciach kanadského Hamiltonu zúčastnili na poslednej rozlúčke s desiatnikom Nathanom Cirillom, ktorého zastrelil minulý týždeň v Ottawe islamský radikál.

Kanadský premiér Stephen Harper na pohrebe predniesol emocionálne ladený prejav, v ktorom vzdal česť pamiatke vojaka zabitého pri teroristickom útoku, oznámila agentúra AP. Pred hamiltonskou katedrálou, kde sa odohrával smútočný obrad, urobili smútiaci pozostalí koridor, cez ktorý preniesli rakvu s kanadskou vlajkou s telesnými pozostatkami vojaka.

So zosnulým desiatnikom Nathanom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Nathana Cirilla zastrelili pri výkone služby, na čestnej stráži pri Národnom vojnovom pamätníku pred sídlom parlamentu v Ottawe. Na 24-ročného vojaka zaútočil 32-ročný Kanaďan, ktorý potom vošiel do budovy parlamentu, kde ho zastrelili. Pred svojím činom útočník nakrútil video dokazujúce, že konal z ideologických a politických motívov.

So zosnulým desiatnikom Nathanom
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Oba minulotýždňové útoky boli podľa polície dielom kanadských občanov, ktorí nedávno konvertovali na islam. Došlo k nim v týždni, keď kanadská vláda vyslala ďalšie vojenské lietadlá na Blízky východ, kde sa zúčastňujú na náletoch na militantov z tzv. Islamského štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu