Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Páchateľ, ktorý zabil kanadského desiatnika, natočil video: Poháňala ho ideológia

Michael Zehaf-Bibeau
Michael Zehaf-Bibeau (Zdroj: SITA)

TORONTO - Muž, ktorý minulý týždeň zabil kanadského vojaka a zaútočil v budove parlamentu v Ottawe, nakrútil pred svojím činom video dokazujúce, že ho hnali ideologické a politické motívy. Oznámila to v nedeľu kanadská polícia.

Videonahrávku Michaela Zehafa-Bibeaua v súčasnosti podrobne analyzujú a preto ju zatiaľ nemôžu zverejniť, uviedla polícia v oznámení, o ktorom informovala agentúra Reuters. Zehaf-Bibeau (32) vtrhol do parlamentu po tom, ako zastrelil desiatnika Nathana Cirilla pri neďalekom Národnom vojenskom pamätníku. Páchateľa následne zastrelil v budove šéf ochranky parlamentu.

      

Federálna polícia sa podľa nedeľňajšieho oznámenia domnieva, že nôž, ktorý mal Zehaf-Bibeau pri sebe, vzal z domu svojej tety. Zisťovanie pôvodu strelnej zbrane naďalej prebieha. "Je to stará a nezvyčajná strelná zbraň. Domnievame sa, že ju mohol podobne ukryť na tomto pozemku, vyšetrovanie však pokračuje," dodáva vyhlásenie.

Polícia tiež informovala, že Zehaf-Bibeau pracoval na ropných poliach v Alberte a zarobenými peniazmi financoval svoje aktivity v dňoch pred útokom. Krátko pred ním žil v útulku pre bezdomovcov v Ottawe. Len dva dni pred stredajším útokom v Ottawe ďalší muž, ktorého polícia označila za zradikalizovaného, zrazil autom v Quebecu dvoch kanadských vojakov a jedného zabil. Útočníka, 25-ročného Martina Rouleaua, zastrelili policajti.

Útoky boli podľa polície dielom kanadských občanov, ktorí nedávno konvertovali na islam, a prišli v týždni, keď kanadská vláda vyslala ďalšie vojenské lietadlá na Blízky východ, kde sa zúčastňujú na náletoch na militantov skupiny Islamský štát.

Matka Zehafa-Bibeaua v liste kanadskej agentúre Postmedia poprela vyhlásenie polície, podľa ktorého mala vyšetrovateľom povedať, že jej syn zamýšľal cestovať do Sýrie. Jej syn, ktorý dorazil do Ottawy z Vancouveru, aby si vybavil pas, chcel cestovať do Saudskej Arábie študovať Korán, uviedla Susan Bibeauová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu