Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Islamský štát postupuje, ľudia sú zdesení: Príšerná spoveď utečencov, ktorí prežili!

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Twitter, SITA)

KOBANÉ – Islamský štát rýchlo postupuje a ľudia sú z toho zdesení. Zhruba dve stovky tisíc ľudí utekajú z napadnutého mesta Kobané doTurecka, kde hľadajú úkryt. Berú so sebou všetko, čo môžu. Utekajú hlavne matky s deťmi. Na vlastnej koži si vyskúšali besnenie extrémistov. Ich spoveď je hrôzostrašná!

Trpia najmä matky s ich malými deťmi. Mnohé z nich majú na chrbte batohy so základnými potrebami. Za iných okolností by s nimi smerovali do školy. Islamský štát (IS) všetko prekazil. Jeden mladík si dokonca niesol v klietke dvoch malých vtákov. Na balenie nebol čas, išlo im o život.

Z mesta Kobané na severe Sýrie sa väčšina utečencov sťahuje na juh Turecka do mesta Suruc. Tam sa nachádza reportér BBS Rengin Arslan, ktorý sa rozprával s niekoľkými nešťastníkmi. V okolí je rozložených mnoho žltých stanov, ktoré ukrývajú kurdských utečencov. Len o kúsok ďalej sa v ich rodnom meste bojuje.

Islamský štát postupuje, ľudia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

"Ľudia spia na uliciach, v parkoch a mešitách," povedala reportérovi BBC Hanan, jedna z mnohých ľudí bez domova. Príbehy, ktoré mu ľudia vyrozprávali, ho tiež vydesili. Zachádzanie Islamistov je brutálne. Ich popravy natáčané na video sú dobre známe a vyvolávajú strach. Chcú priviesť svet do stredoveku.

Islamský štát postupuje, ľudia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Kurdské jednotky sú pripravené na pouličné boje v meste Kobané. Predseda samozvaného kurdského kantónu Kobané Anwar Muslim spresnil, že kurdské oddiely sú "schopné hrdinského pozemného boja", ale potrebujú podporu zo vzduchu - vyzval preto koalíciu vedenú USA na pomoc v podobe náletov na "základne teroristov, kde sa nachádzajú ich ťažké zbrane".

Ďalší z utečencov stratil nohu kvôli míne, pretože Turci hraničný priechod zamínovali, báli sa pašeráctva. Mal jednoducho smolu.

Islamský štát postupuje, ľudia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

V tábori utečencov stretol aj 19-ročnú Sýrčanku, ktorá bojuje v Oddieloch ľudovej sebaobrany. Pri prestrelke ju Islamista trafil, no emócie necháva v úzadí. Do prudkých bojov sa dostala v neďalekej dedine. Zachvela sa iba pri otázke o jej rodnej vlasti. Možno sa tam už nikdy nevráti.

Kurdi sa dokonca dostali do stretov s tureckou políciou, keď sa snažili vrátiť sa na pomoc bojovníkom proti IS. Pred extrémistami utiekla aj Amira s troma malými deťmi. Najmladší syn nahlas plakal. Je odhodlaná vrátiť sa domov.

Z Kobané sa valí čierny dym po bojoch s Islamským štátom
Zobraziť galériu (9)
Z Kobané sa valí čierny dym po bojoch s Islamským štátom  (Zdroj: SITA)

Viacerí sa spoliehajú na americké nálety. Tie dnes spomalili postup radikálov. Iní svedkovia ich spochybňujú. Podľa nich nijaké nálety v poslednú noc neprebehli. "Sú to všetko klamstvá. Žiadne nálety v tú noc pri Kobané neprebehli," vravia.

Islamský štát postupuje, ľudia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Ďalšia staršia žena reportérovi priznala, že by radšej zomrela doma na svojej posteli. Arslan si tiež všimol ako prenášajú cez cestu truhlu s mŕtvolou bojovníka proti IS. Dopravili ho cez hranicu, aby ho vyliečili, no nepodarilo sa im to, zomrel.

Hennanovi Muhammedovi uniesli syna. Študoval angličtinu, možno ho budú chcieť vrátiť iba za výkupné. Raz sa stalo, že v blízkosti televíznej techniky dopadla mína. Ten zvuk bol neopakovateľný. Arslan dúfa, že tú časť reportáže neuvidí jeho mama.

Islamský štát postupuje, ľudia
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

V Kurdistane je zhruba 860.000 vnútorne vysídlených osôb, pričom OSN odhaduje, že prístrešie potrebuje 390.000 z nich. Mnohí z utečencov sa nachádzajú v školách, pod mostmi alebo vonku vo veľmi zlých podmienkach, zdôraznil Kennedy.

OSN vybudovalo a stále buduje tábory, ktoré poskytnú ubytovanie pre zhruba 224.000 ľudí, stále však zostáva najmenej 166.000 ďalších osôb, ktoré potrebujú prístrešie. Táto medzera sa musí vyplniť počas nasledujúcich piatich až šiestich týždňov, upozornil vysoký predstaviteľ OSN.

Mustafa Ebdi, kurdský novinár a aktivista z Kobané, na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook napísal, že ulice štvrte v juhovýchodnej časti mesta sú plné tiel bojovníkov IS. Dodal však, že stovky civilistov zostali v meste a "humanitárna situácia je ťažká, ľudia potrebujú jedlo a vodu".

Turecké tanky pozorne strážia hranicu
Zobraziť galériu (9)
Turecké tanky pozorne strážia hranicu  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu