Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Expert varuje pred biozbraňou islamistov: Obete nakazia ebolou a pošlú proti Západu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA, Twitter)

BRATISLAVA - Islamský štát si stále ešte nevyčerpal svoj zbrojný arzenál. Najnovšie by mohol použiť ako smrtiacu zbraň ebolu. Desivý vírus straší najmä západnú Afriku, no nové prípady sa objavili už aj v Európe. Keď by sa radikáli pre túto zbraň rozhodli, spôsobili by obrovský poplach.

Pre Islamistov by to bola veľmi lacná zbraň. Túto správu oznámil expert  a profesor na bezpečnosť Al Shimkus. Postup by bol jednoduchý. Zámerne by nakazili obete vírusom v ohnisku eboly a poslali by ich leteckou dopravou do cieľovej destinácie. Pomocou dopravných liniek by sa vírus šíril ohromnou rýchlosťou.

"Jedinec nakazený ebolou by bol nosičom zbrane," povedal Shimkus pre americký magazín Forbes. "V kontexte teroristických aktivít by to nebolo nič výnimočné a navyše by to bolo veľmi jednoduché a lacné," dodáva vysokoškolský pedagóg.

V súčasnosti sú správy o ebole plné médií a podľa neho teroristi určite zvažujú aj takúto možnosť. Jednoducho by nakazeného človeka poslali k cieľu a bolo by po útoku. Zo začiatku by nespôsobil žiadny rozruch ani pozornosť.

Shimkus vie o čom hovorí, na univerzite učí o chemických a biologických zbraniach. Potrebovali by však na to samovražedných atentátnikov, ktorí sú ochotní sa nakaziť. Podľa neho IS by s tým problém nemal. Nakazení by sa zámerne stýkali s ľuďmi, aby ich čo najviac nakazili a spôsobili paniku.

Úmrtnosť na ebolu sa šplhá až do výšky 90 percent. Svetová zdravotnícka organizácia pripravuje dva druhy vakcíny. V súčasnosti sú v procese testovania. Vírus sa prenáša priamym kontaktom prostredníctvom tekutín alebo vzduchu.

Už v stredoveku sa používal tento spôsob bojovej techniky. Vtedy nepriatelia katapultami vystreľovali mŕtve telá nakazené morom, aby spôsobili nepriateľovi čo najväčšie škody. Pozitívom oproti dávnym časom je zdravotnícky systém.

Dnes by prípadné rozšírenie vírusu nespôsobilo toľko škody ako v minulosti. Všetko však závisí na motivácii islamských džihádistov. Či sú naozaj ochotní ísť až tak ďaleko alebo zostanú pri gerilovom spôsobe vedenia vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu