Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Separatisti konečne priznali vinu: Ruská propaganda manipuluje a obhajuje rebelov!

O život prišlo dokopy 298 ľudí Zobraziť galériu (18)
O život prišlo dokopy 298 ľudí (Zdroj: Twitter, SITA)

KYJEV - Ak sa potvrdí, že za zrútením malajzijského civilného lietadla stáli proruskí separatisti, zodpovednosť bude niesť Moskva, ktorá destabilizuje situáciu na Ukrajine, uviedol britský premiér David Cameron. Nový britský minister obrany Michael Fallon však volil ešte tvrdšie slová a Rusko obvinil zo sponzorovania terorizmu. Niektoré svetové médiá majú v celej situácii jasno. Vinný je Putin! Rebeli priznali, že manipulovali s mŕtvolami. Celú situáciu sme sledovali ONLINE.

Havária malajzijského lietadla s 298 ľuďmi na palube sa odohrala vo štvrtok a zatiaľ nie je jasné, čo ju spôsobilo. Najčastejšie sa hovorí o tom, že stroj zostrelila raketa; Ukrajina, Rusko a proruskí rebeli sa vzájomne obviňujú zo zodpovednosti a trvajú na tom, že chyba nie je na ich strane.

Najnovšie zábery z miesta tragédie

Situáciu sme sledovali ONLINE

19:55 Pozrite si anketu ruskej televízie, ktorá sa pýtala ruských občanov, čo si myslia o možných vinníkoch. Väčšina si myslí, že v tom má prsty ukrajinská vláda.

17:15 Minútou ticha za obete štvrtkovej havárie malajzijského lietadla na východnej Ukrajine sa začala dnes v Melbourne 20. Svetová konferencia o AIDS. Na palube lietadla bolo šesť delegátov konferencie vrátane bývalého predsedu Medzinárodnej spoločnosti AIDS (IAS) Joepa Langa z Holandska.

Separatisti konečne priznali vinu:
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

16:10 Našli ďalších 27 tiel obetí. Informoval o tom ukrajinský vicepremiér Volodymyr Grojsman.

Separatisti konečne priznali vinu:
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Twitter, SITA)

15:13 Malajzijské aeorolínie Malysia Airlines včera na Twitteri zverejnili správu: Pasažierom, ktorí si želajú presunúť, alebo zrušiť svoje plánované lety, budú vrátené peniaze vrátane nevratných lístkov.

 

Separatisti konečne priznali vinu:
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: twitter.com)

14:46 Foto zo svadobného dňa. Rob Ayley a jeho žena Sharlene.

Rob Ayley a jeho
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

14:31 O život prišiel aj mladý pár. Yuli Hastini a jej manžel John Paulissen.

Yuli Hastini a jej
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

13:50 Británia sa bude na zasadnutí EÚ v utorok snažiť presvedčiť ďalšie krajiny únie, aby vystupňovali sankcie voči Rusku v súvislosti s leteckým nešťastím na východe Ukrajiny. Uviedol to dnes britský minister zahraničných vecí Philip Hammond.

Ukrajina obvinila Rusko a proruských separatistov z ničenia dôkazov s cieľom zakryť svoju zodpovednosť za štvrtkové zostrelenie malajzijského dopravného lietadla s 298 ľuďmi na palube.

Separatisti konečne priznali vinu:
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

"Budeme sa sa usilovať presvedčiť našich európskych partnerov, aby súhlasili s tým, že zájdeme ďalej, pokiaľ ide o sankcie, ak Rusko dovtedy radikálne nezmení svoj postoj," povedal Hammond pre BBC v zmienke o utorkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné záležitosti.

V rozhovore pre televíziu Sky Hammond uviedol, že Rusko môže skončiť v medzinárodnej izolácii, ak nevyužije svoj vplyv na vzbúrencov s cieľom zaistiť bezpečný prístup k miestu pádu lietadla a spoluprácu s medzinárodnými vyšetrovateľmi.

"Rusi majú vplyv, ak nie priamu kontrolu nad týmito ľuďmi. Zásobujú ich, podporujú ich, poskytujú im posily. Nemôžu popierať svoju zodpovednosť za činy, ktoré títo ľudia vykonávajú," vyhlásil Hammond.

12:39 Vzbúrenci na východe Ukrajiny robia všetko, čo môžu, na zakrytie dôkazov, že malajzijské dopravné lietadlo tam tento týždeň zostrelili ruské rakety. Uviedol to dnes hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko.

Separatisti podľa neho odviezli v nákladných vozidlách trosky a telá z miesta pádu lietadla. "Teroristi vzali 38 tiel do oblastnej nemocnice (v Donecku). Pokiaľ ide o ďalšie telá, nevieme, kam ich mohli odviezť," povedal Lysenko. Na tlačovej konferencii tiež obvinil Rusko z toho, že naďalej posiela "ťažké zbrane" a ďalšiu výzbroj separatistom.

Železniční pracovníci dnes podľa agentúry Reuters uviedli, že v noci separatisti umiestnili desiatky tiel zo zrúteného lietadla do chladiarenských vozňov na stanici v meste Torez, 15 kilometrov od miesta tragédie.

Záchranári odnášajú telo jednej
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

Predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Sergej Kavtaradze neskôr povedal, že všetkých 196 dosiaľ nájdených tiel naložili do vagónov v Toreze. "Zatiaľ tam ostanú, pokým sa nevyriešiť otázka (čo s nimi urobiť). Čakáme na expertov," uviedol pre Reuters s tým, že nechápe, prečo ešte nedorazili.

Skupina pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) videla vo vozňoch vrecia na telá, nemohla ich však spočítať, uviedol zástupca šéfa pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajine Alexander Hug.

Ukrajinská armáda predtým oznámila, že na pozície ukrajinských bezpečnostných síl v noci na dnes dvakrát strieľali z mínometov spoza ruskej hranice. Útoky podľa správy na stránke vládnej "protiteroristickej operácie" na Facebooku zaznamenali krátko po polnoci a znova okolo 2.00 h miestneho času.

11:41 Vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ dnes oznámil, že vláda a proruskí separatisti dosiahli predbežnú dohodu o odstránení tiel obetí z miesta dopadu zostreleného civilného lietadla spoločnosti Malaysian Airlines. Napísala to agentúra AP.

Informácie o tom, ako sa telá rozkladajú vďaka letným horúčavám vyvolali na celom svete silné pobúrenie; obzvlášť v Holandsku, odkiaľ pochádzala polovica obetí.

Ukrajinská vláda a separatisti sa navzájom obviňujú z vystrelenia rakety zem-vzduch, ktorá vo štvrtok zasiahla lietadlo Malaysian Airlines MH17. Zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.

10:49 Titulky včerajších novín rozhodli o vinníkovi. Ukázali prstom na súčasného prezidenta Vladimira Putina. Podľa nich je hlavná zodpovednosť na ňom.

Separatisti konečne priznali vinu:
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA, Twitter)

Separatisti konečne priznali vinu:
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Twitter)

Karikatúra Vladimira Putina
Zobraziť galériu (18)
Karikatúra Vladimira Putina  (Zdroj: SITA, Twitter)

Holandský denník zase označil za vinníkov členov zo separatistickej skupiny
Zobraziť galériu (18)
Holandský denník zase označil za vinníkov členov zo separatistickej skupiny  (Zdroj: Twitter)

10:35 Hovorkyňa ukrajinských záchranných zložiek dnes povedala, že separatisti odniesli všetkých 196 tiel, ktoré pracovníci objavili na mieste dopadu zostreleného civilného lietadla spoločnosti Malaysian Airlines.

10:10 Ukrajinská vláda potvrdila dosiahnutie dohody s proruskými separatistami vo veci odnesenia tiel obetí štvrtkového zostrelenia malajzijského lietadla na ukrajinsko-ruskom pohraničí. Podľa vicepremiéra Volodymyra Groismana sa obe strany predbežne dohodli, že na horúcom slnku sa rozkladajúce telá odnesú na bezpečné miesto.

09:40 Holanďan Maarten de Jonge (29) môže povedať, že má neuveriteľné šťastie. Zanietenému cyklistovi sa podarilo smrť oklamať dvakrát - najskôr v marci nenastúpil do lietadla, ktoré sa záhadne stratilo, a tento raz opäť na poslednú chvíľu zmenil plány.

Maarten de Jonge
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

09:25 Bezpečnostná rada OSN zrejme už začiatkom týždňa prerokuje návrh rezolúcie, ktorá odsudzuje "zostrelenie" malajzijského lietadla nad Ukrajinou a požaduje od všetkých štátov plnú spoluprácu na vyšetrovaní katastrofy. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, ktorá má návrh pripravený Austráliou k dispozícii.

09:05 Proruskí separatisti zaistia bezpečnosť medzinárodných pozorovateľov v miestach pádu malajzijského boeingu za podmienky, že Kyjev bude súhlasiť s prímerím. S odvolaním sa na jedného z vodcov povstalcov to dnes uviedla agentúra AFP.

08:45 Poriadne tvrdé slová zvolil nový britský minister obrany Michael Fallon, ktorý ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odkázal, aby "sa pratal z východnej Ukrajiny" a obvinil Rusko zo "sponzorovania terorizmu".

Zdravotník prechádza okolo trosiek
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

08:20 "Putinovi som povedal, že mu dochádza čas, aby svetu ukázal, že má dobré úmysly," povedal' holandský premiér Rutte, ktorý by zároveň chcel vidieť výsledky v podobe neprerušovaného prístupu k miestu tragédie.

08:00 Michael Bociurkiw z OSCE vysvetľuje, že pozorovatelia toho veľa nezmôžu. "Potrebovali by sme viac času a slobodnejší prístup," vysvetľuje. V piatok mohli na mieste tragédie stráviť iba 75 minút, včera to boli tri hodiny.

07:50 Podľa zahraničných novinárov je náročné dopracovať sa k dôveryhodnému zdroju, pretože územie okolo spadnutého lietadla stále kontrolujú skupinky maskovaných separatistov. Vyzerá to však, že nemajú nikoho, kto by to riadil.

Hliadky maskovaných separatistov
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: bbc)

07:40 Predseda britskej vlády súčasne kritizoval kolegov z EÚ za podľa neho príliš váhavý prístup k prijímaniu opatrení voči Kremľu v súvislosti so situáciou na východnej Ukrajine. Teraz však podľa Camerona nastal čas, aby únia uplatnila svoju moc, vplyv a ekonomickú silu. 

07:20 Ukrajinský prezident Petro Porošenko poľskému prezidentovi Bronislawovi Komorowskému povedal, že ľudia spojení s pádom malajzijského lietadla nad východnou Ukrajinou by nemali byť zahrnutí do rozhovorov o vyriešení tamojšieho konfliktu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Tí, ktorí sú spojení s teroristickým útokom, nemôžu byť účastníkmi rokovaní. Ich zločin by mal byť vyšetrený na medzinárodných súdoch," uviedol Porošenko. "Okrem toho... takmer všetci z nich sú ruskí občania a nemôžu viesť rozhovory o budúcnosti Ukrajiny," dodal podľa správy na webovej stránke svojej kancelárie.

Záchranári odnášajú telo jednej
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: SITA)

7:00 Separatisti na východe Ukrajiny potvrdili odvoz telesných pozostatkov z miesta pádu malajzijského lietadla. "Niekoľko desiatok" tiel previezli "v prítomnosti pozorovateľov OBSE" do Donecka, uviedol podľa agentúry DPA hovorca vzbúrencov Sergej Kavtaradze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu