Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Ministri odsúdili antisemitské protesty v Európe a sprísnili sýrske sankcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí Nemecka, Francúzska a Talianska dnes v spoločnom vyhlásení vydanom v Bruseli na schôdzke šéfov diplomacií štátov EÚ odsúdili nárast antisemitských protestov a násilností vo svojich krajinách v dôsledku izraelsko-palestínskeho konfliktu v pásme Gazy.

"Antisemitská rétorika a nepriateľstvo voči židom, útoky na ľudí pre ich židovskú vieru a na synagógy nepatria do našej spoločnosti," zdôraznili ministri zahraničia Francúzska, Nemecka a Talianska Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Federica Mogheriniová.

Trojica uviedla, že rešpektuje slobodu slova demonštrantov a ich zhromažďovacie právo, urobí však všetko, čo je v ich silách, v boji s "antisemitskými, rasistickými a xenofóbnymi" činmi a vyjadreniami, informovala agentúra AP.

Od vypuknutia izraelskej ofenzívy v pásme Gazy účastníci protiizraelských demonštrácií v Nemecku opakovane skandujú antisemitské heslá a vyzývajú aj na likvidáciu židov v plyne. Vo Francúzsku došlo k zrážkam propalestínskej mládeže s políciou, v nedeľu dokonca podpálili autá, rabovali obchody a zaútočili na dve synagógy na predmestí Paríža. 

Židovské skupiny vyjadrili znechutenie nad nárastom antisemitizmu v Nemecku a ďalších krajinách Európy, kde žijú veľké moslimské populácie. Berlínske orgány tento týždeň zakázali účastníkom propalestínskych protestov skandovať antisemitské heslá. A hovorkyňa polície Cosima Pauluhnová dnes dodala, že polícia vyšetruje minulotýždňovú kázeň radikálneho imáma, ktorý v berlínskej mešite vyzýval veriacich, aby vraždili židov.

Ministri zahraničných vecí EÚ dnes na svojom stretnutí v Bruseli schválili tiež nové sankcie voči sýrskemu režimu, ktoré sa vzťahujú na troch jednotlivcov a deväť "celkov" - organizácií či skupín. Ich mená a názvy zverejnia až v stredu, kedy nové sankcie nadobudnú platnosť, oznámila dnes agentúra DPA. 

Počet jednotlivcov, voči ktorým EÚ uplatnila v súvislosti s konfliktom v Sýrii sankcie, tak dosiahne 192, a počet organizácií či skupín 62. Tieto sankcie mali však zatiaľ iba zanedbateľný vplyv na ukončenie krízy v Sýrii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu