Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KDH chce v komunálnych voľbách obhájiť pozíciu lídra pravice

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ambíciou Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) je v počte aj kvalite zvolených kandidátov obhájiť v komunálnych voľbách pozíciu dvojky na Slovensku a jednotky medzi pravicovými stranami. V relácii na portáli Teraz.sk to vyhlásil predseda KDH Ján Figeľ.

„Toto sú už siedme komunálne voľby na Slovensku a KDH bolo pri všetkých,“ poznamenal Figeľ. „Z hľadiska významu sú najdôležitejšie krajské mestá, počnúc Bratislavou,“ odpovedal na otázku, ktoré mestá považuje v týchto voľbách za kľúčové. „Vlastných kandidátov máme v Prešove, Žiline, Banskej Bystrici a Trnave. Spoločných máme v Bratislave, Košiciach a Nitre. V Trenčíne podporujeme nezávislého kandidáta,“ vypočítal Figeľ.

Dodal, že celkovo kandiduje v týchto voľbách až 7000 ľudí blízkych KDH, čo pri celkovom počte asi 21.000 kandidátov znamená vysoký podiel. V tejto súvislosti ocenil rozhodnutie Siete znovu rokovať o jednotlivých kandidátoch s cieľom zvýšiť šance tých nominantov pravice, ktorí majú reálnu šancu presadiť sa pri voľbe primátorov veľkých miest. „Nesmie to však byť výmenný obchod, ale dohoda v rámci mesta,“ dodal Figeľ.

KDH však kandiduje aj v koalícii so Smerom-SD a SNS, konkrétne v Nitre. „Koalícia v Nitre je skôr výnimka, spája sa s osobou Jozefa Dvonča,“ vysvetlil Figeľ na margo spoločného kandidáta ľavo–pravej koalície na nitrianskeho primátora. 

Dohody o koalíciách pre komunálne voľby podľa neho vznikali na miestnej úrovni, z centrály do nich KDH nezasahuje. „Jediná strana, s ktorou KDH nikdy nespolupracovalo a nespolupracuje na žiadnej úrovni, je Komunistická strana,“ poznamenal Figeľ.

V diskusii sa venoval aj fenoménu rastu počtu nezávislých kandidátov v komunálnych voľbách, predvolebnej situácii v najväčších slovenských mestách, ale komentoval aj list štátneho sekretára Svätej stolice Pietra Parolina, ktorý ocenil jarnú ústavnú zmenu v oblasti ochrany tradičného manželstva na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu