Sobota30. marec 2024, meniny má Vieroslava, zajtra Benjamín

Figeľ odkazuje Ficovi: Odvolať ma môžu, ale...

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Poslanec za KDH Ivan Uhliarik sa nechystá vzdať poslaneckého mandátu, ako ho k tomu vyzval premiér Robert Fico. Rovnako neplánuje odstúpiť z postu podpredsedu parlamentu líder KDH Ján Figeľ.

„Chcem Robertovi Ficovi odkázať, odvolať ma môžu, ale ústa mi nezavrú,“ povedal dnes novinárom Figeľ. Ficovu výzvu na odchod Uhliarika a jeho z funkcií považuje za chabý pokus premiéra zakryť problémy vlastnej vlády a strany. „Zverejnením nákupu v Košiciach a ďalšími súvislosťami sme trafili do čierneho,“ konštatoval Figeľ. KDH tento týždeň upozornilo na tender na Lekárskej fakulte Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Fakulta údajne v auguste tohto roka kúpila 1,5-teslovú magnetickú rezonanciu (MRI) značky Siemens za tri mil. eur od spoločnosť Pharma Group, a.s. so sídlom vo Veľkých Levároch.

„Smer robí všetko, aby odpútal pozornosť od vlastných káuz,“ povedal Uhliarik. Ficovi odkázal, že o tom, či zloží poslanecký mandát, sa môžu začať baviť po tom, ako odstúpia všetci ministri Ficovho kabinetu, ktorým Európska únia zrušila desiatky projektov za stovky miliónov eur. Zdôraznil, že zmluvy o europrojektoch za jeho ministrovania posudzovali nezávislé komisie, ktorých členovia boli vybratí vo výberových konaniach. „Žiaden minister nie je priamo zodpovedný za vstupovanie do týchto projektov. A to je dobré, pretože nie je možné, aby minister povedal – tento projekt je dobrý a tento nie, to by mali zhodnotiť odborníci,“ vysvetlil Uhliarik. Ak by Fico uplatnil rovnakú optiku ako na Uhliarika aj na ministrov vlastnej vlády, mali by podľa poslanca za KDH odstúpiť z funkcií, pretože im únia neschválila množstvo projektov za stovky miliónov eur. 

Fico v stredu v Ubli informoval o prenájme a nákupe zdravotníckych prístrojov počas pôsobenia Ivana Uhliarika vo funkcii ministra zdravotníctva. Uhliarik mal podľa Fica ako minister podpísať zmluvu o prenájme CT prístroja na 21 mesiacov za 1,75 mil. eur. Podobných zmlúv údajne bolo deväť v celkovej hodnote takmer 6,5 mil. eur. Všetky peniaze mali byť použité z eurofondov. V tom čase nastúpila na post už bývalá ministerka Zuzana Zvolenská a podľa Fica všetky tieto pochybné zmluvy zrušila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu