Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kiska zaujal aj europolitikov: Z akej je „rodiny“ a ako sa hláskuje jeho meno?!

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Európski politici majú problém pri hodnotení prezidentského kandidáta Andreja Kisku, pýtajú sa, ako sa hláskuje jeho meno a do akej "politickej rodiny" patrí.

"Je konzervatívec, je liberál, je sociálny demokrat? Čo si myslí o budúcnosti eurozóny? Ako by reagoval ako veliteľ ozbrojených síl na summite NATO, kde sa určite budú prerokovávať veľmi vážne otázky ohľadom Ukrajiny?" komentoval na dnešnej tlačovej konferencii tieto otázky podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič.

Dodal, že v takejto situácii sa prezident nemôže spoľahnúť na poradcov a musí konať sám, na základe vlastných schopností a skúseností. Šefčovič zdôraznil, že osobná kredibilita hrá v zahraničnej politike významnú úlohu. "Mal som možnosť vidieť Roberta Fica priamo v akcii, či už išlo o plynovú krízu, vtedy som bol v pozícii veľvyslanca, alebo išlo o vstup do Schengenu. Či to boli mimoriadne zložité rokovania o vstupe do eurozóny, kde Slovensko vynegociovalo taký kurz, aký sa v reálnych trhových podmienkach nikdy nedosiahol, čím sa veľmi zhodnotil majetok ľudí na Slovensku," podporil Šefčovič prezidentského kandidáta Smeru-SD. Pripomenul miliardy eur, ktoré Slovensko získalo vo forme eurofondov, ako aj výnimku na ich čerpanie.

"Vyžaduje si to veľkú politickú skúsenosť, osobné kontakty s najvyššími predstaviteľmi. Čo je absolútne potrebné, je vaša osobná kredibilita," zdôraznil Šefčovič. "Preto aj ja dúfam, že toto bude jeden aspekt, ktorý slovenskí voliči zohľadnia," dodal.  Na margo výčitiek, že Smer-SD chce vo svojich rukách koncentrovať moc, Šefčovič poznamenal, že aj vo Francúzsku je prezident, predseda parlamentu a premiér zo socialisticky orientovanej strany, v Portugalsku platí to isté s tým, že tam tieto pozície obsadila pravicová strana. "Budeme Francúzsko hodnotiť ako nedemokratickú krajinu?" opýtal sa Šefčovič. "Máme demokratický systém, máme demokratické voľby, ľudia sa môžu rozhodnúť. Preto si myslím, že hlavným meradlom by malo byť to, akú kredibilitu dokáže prezident SR preukázať a čo môže v konečnom dôsledku pre Slovensko a jeho občanov dokázať," uzavrel Šefčovič.

Prezidentský kandidát Smeru-SD Robert Fico dnes ostro zaútočil na svojho konkurenta Andreja Kisku pre jeho vyjadrenia v oblasti zahraničnej politiky. Zvlášť sa ohradil voči jeho presvedčeniu o potrebe uznania Kosova, takýto krok zo strany Slovenska by podľa neho mal vážne zahraničnopolitické dôsledky.
 Vyhlásil, že prezidentský kandidát Andrej Kiska je z hľadiska zahraničnej politiky dobrodruh a je od pravicových strán nezodpovedné, ak ho podporujú len preto, aby sa prezidentom nestal Robert Fico. "Čaká nás predsedníctvo v Európskej únii (EÚ), čaká nás predsedníctvo vo V4. Idú ťažké summity NATO, kde sa bude diskutovať o Ukrajine," pripomenul dnes na tlačovej konferencii predseda a prezidentský kandidát Smeru-SD Robert Fico.

"Považujem za hazard, čo predvádza pravica. Nemá problém podporiť kandidáta, o ktorom nikto nič nevieme. Chcem vyzvať voličov, aby neakceptovali tento spôsob boja proti ľavici," vyhlásil Robert Fico s tým, že aj on má právo mobilizovať voličov. Slováci 15. marca v prvom volebnom kole hlasovali za nového prezidenta SR. Do druhého kola postúpil kandidát Smeru-SD Robert Fico a občiansky kandidát, podnikateľ Andrej Kiska. Druhé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 29. marca. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu