Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sťažnosti našich europoslancov: Všetci nám vytýkajú mzdy, ale toto si neuvedomujú!

Eduard Kukan, Boris Zala a Monika Flašíková Beňová
Eduard Kukan, Boris Zala a Monika Flašíková Beňová (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Priamo v Bruseli na pôde Európskeho parlamentu sme sa minulý týždeň stretli s niektorými slovenskými europoslancami (Boris Zala, Eduard Kukan, Edit Bauer a Monika Flašíková Beňová), ktorým sa už kráti ich funkčné obdobie. Práve v tomto období robia odpočet svojej práce. Voľby do Európskeho parlamentu sa budú konať 24. mája a mnohí z terajších poslancov by do európskych „lavíc“ zasadli opäť.

Niet divu, bežný občan vníma prácu v Bruseli najmä ako dobre platený job s množstvom výhod. I keď práve ich mzdy neboli témou našich rozhovorov, otvoril ich samotný europoslanec Boris Zala (SMER – SD): „Všetci nám vytýkajú mzdy, ale neuvedomujú si to, že zarábame menej ako napríklad sudcovia európského súdneho dvoru a pritom pracujeme porovnateľne veľa,“ posťažoval sa.

Boris Zala a Monika Flašíková Beňová majú pocit, že o činnosti Európskej únie sa na Slovensku informuje stále málo. „Čítam Financial Times a Herald Tribune a tam sú prvé správy práve z Európskej Únie,“ hovorí B. Zala. M. Flašíková Beňová dodala: „Zahraničné média dávajú na prvé strany čo sa deje v EÚ a až potom nasledujú domáce správy. Mrzí ma tiež, že mnohé slovenské média dávajú priestor názorom cudzích poslancov ku konkrétnym správam z Európskeho parlamentu a nie naše. Je však pravdou, že občan, ktorý chce byť informovaný, si informácie nájde.“

Europoslanci pracujú v rôznych výboroch, ale ako vravia, i keď sú z rôznych politických strán, vždy majú na zreteli najmä záujmy Slovenska a vždy sa vedia dohodnúť. B. Zala a Eduard Kukan (SDKÚ) sú členmi zahraničnopolitického výboru. Spolu s kolegami hľadajú diplomatické riešenia pre konflikty v Európe aj vo svete. „Dôležité je nájsť kompromis,“ zhodujú sa.

Edit Bauer (SMK) ako členka výboru pre zamestnanosť a sociálne veci, výboru pre práva žien a rodovú rovnosť, pracuje na problémoch, ako rovnaké mzdy pre mužov a ženy, obchod s ľuďmi a tiež sa výrazne zasadzuje za voľný pohyb osôb v rámci únie. 

Monika Flašíková Beňová (SMER – SD) je členkou výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci  a v EP venovala najmä témam, ako dodržiavanie ľudských práv, ochranou spotrebiteľa a potláčaním úžery, vytváraniu opatrení na podporu zamestnania mladých ľudí. „Podarilo sa nám rozšíriť možnosti podnikania . Taktiež sa nám podarilo, aby Slovensko a Rumunsko mohli o rok dlhšie čerpať prostriedky z Eurofondov.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu