Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Boje na Ukrajine nekončia: Ľudia chodia do práce cez mínové pole, cesta je zónou smrti

Obec Stanitsa Luhanska - most medzi vládnymi silami proruskými rebelmi.
Obec Stanitsa Luhanska - most medzi vládnymi silami proruskými rebelmi. (Zdroj: SITA/AP)

KYJEV - Irina odteraz musí chodiť do práce či na nákupy cez pole prešpikované mínami. Kyjev totiž na východe Ukrajiny uzavrel dôležitý prechod cez frontovú líniu so separatistami, pretože sa stal terčom čoraz častejšieho ostreľovania. Kontrolné stanovisko, ležiace 50 kilometrov od hlavnej povstaleckej bašty Donecku, využívali ľudia z obcí Zajceve, Majorsk či Odradivka, než ho 3. februára uzavreli kvôli množiacemu sa ostreľovaniu. A to napriek krehkému prímeriu, ktoré obe bojujúce strany inak celkom dodržiavajú. Pred tým tam každý deň tisíce ľudí prechádzali medzi zónami ovládanými separatistami a vernými Kyjevu.

VIDEO Zúfalí Rusi sa chcú zbaviť prekliateho Krymu: Protesty pred bankami, obeťou 2-ročné dieťa

Podľa ukrajinského vojaka Andrija Mirošničenka, ktorého jednotka, jedna z najskúsenejších, bola do tejto oblasti prevelená, išlo o úplne oprávnené rozhodnutie. "Cesta, ktorú každý deň využívali tisícky civilistov, sa stala zónou smrti. Strieľa sa tu, aby sa zabíjalo," hovorí tridsaťtriročný vojak.

V posledných dňoch sa podľa neho situácia výrazne zhoršila. "Protivník páli na naše pozície každú noc až sto rán. Používajú zbrane zakázaného kalibru," vysvetľuje s narážkou na mierové dohody z Minsku, uzavreté za francúzsko-nemeckého sprostredkovania.

Andrij neverí, že dohody budú dodržané, a obáva sa, aby sa zdanlivo pokojné dedinky v okolí nestali na jar novým bojiskom v konflikte, ktorý si od apríla 2014 vyžiadal viac ako 9000 mŕtvych. Ukazuje na kráter po výbuchu granátu, ktorý dopadol asi 700 metrov ďaleko. "Keby kontrolné stanovisko bolo otvorené, mohol by zabiť stovku ľudí," citovala ho agentúra AFP.

Miestni, ktorí žijú pod paľbou, tieto obavy zdieľajú. Uzavretie prechodu pre nich ale momentálne znamená, že musia prechádzať na druhú stranu ešte nebezpečnejšími cestami. Ako štyridsiatnička Irina, ktorá žije v neuznávanej povstaleckej Doneckej ľudovej republike, ale pracuje v továrni na čerpadlá, ktorá leží na území kontrolovanom Kyjevom. Frontovú líniu prekračuje tak, že obchádza kontrolné stanovisko, hoci jej hrozí, že v poliach každú chvíľu šliapne na mínu.

Podľa pozorovateľov z misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) boli nedávno dvaja civilisti pri Zajceve zranení. "Od času, čo bolo kontrolné stanovisko uzavreté, je streľba častejšia. Nielen v noci, ale aj cez deň," rozpráva Irina a vláči veľkú tašku s nákupom.

10 kľúčových otázok o Rusku a vojne na Ukrajine: Špičkový historik otvorene o Putinových cieľoch

Prechod na povstaleckej strane bol tiež uzavretý. Stráži ho ozbrojená hliadka. "Nemá zmysel nechávať ľudí prechádzať, keď je ukrajinský prechod zatvorený," vysvetľuje povstalec s bojovou prezývkou Jakut (48), zatiaľ čo jeho kolegovia stavajú nové opevnenie. "Predtým tadiaľ prechádzalo až 6000 áut za deň. Myslím, že oni (Ukrajinci) prechod uzavreli, aby zintenzívnili ostreľovanie, keď sa vyostrila situácia pri Horlivke," hovorí. Horlivka, ktorú ovládajú separatisti, je odtiaľ asi desať kilometrov.

Situácia znepokojuje OSN, ktorá vyzvala ukrajinskú vládu neuzatvárať kontrolné stanoviská, ktoré umožňujú prechádzať medzi oboma stranami. "V prípade zhoršenia konfliktu civilistom hrozí, že sa ocitnú v nebezpečnej oblasti a budú vydaní napospas násiliu a ostreľovaniu," varoval nedávno koordinátor OSN pre humanitárne otázky Neal Walker.

Odporúčania ale ignorujú ako ukrajinská vláda, tak separatisti. A civilisti sa cítia ako rukojemníci. "Jedni si žijú v Doneckej ľudovej republike, druhí na Ukrajine, ale my platíme všetkým," povzdychla si Irina.

Viac o téme: UkrajinaDoneck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu