Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kontroverzia na Ukrajine: Vojak obvinený z usmrtenia dieťaťa dostal vyznamenanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Príslušník ukrajinskej armády, ktorého obvinili z marcového usmrtenia osemročného dievčaťa v meste Kosťantynivka v Doneckej oblasti, dostal štátne vyznamenanie, informovala dnes ruská agentúra RIA Novosti. Odvolala sa na dekrét zverejnený na internetovej stránke ukrajinského prezidenta.

K incidentu došlo 16. marca, keď obrnený transportér zrazil v Kosťantynivke ženu s dvoma deťmi. Osemročné dievča zraneniam podľahlo. Podľa miestnych obyvateľov aj ukrajinskej generálnej prokuratúry bola posádka transportéru pod vplyvom alkoholu.

Polícia vodiča a veliteľa vozidla zatkla. Veliteľa však neskôr prepustili na kauciu. Ide o Mariana Raka, ktorý teraz získal vojenský rad Bohdana Chmeľnyckého 3. stupňa. Generálny štáb ukrajinskej armády potvrdil udelenie vyznamenania, zdôraznil však, že Rak ho získal za akcie, ktoré sa odohrali ešte pre tragédiou v Kosťantynivke.

Udalosť vyvolala v meste verejné pobúrenie. Obyvatelia sa zišli pred internátom miestnej školy, kde boli ubytovaní vojaci, a žiadali vydanie posádky transportéra. Podpaľovali pneumatiky a rozbíjali okná. Krátko po polnoci polícia získala kontrolu nad situáciou a zadržala niekoľkých organizátorov protestu.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko vtedy tvrdil, že polícia v Kosťantynivke dostala povolenie strieľať v prípade vypuknutia masových nepokojov.

Viac o téme: VojakVyznamenanieUsmrtenieUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu