Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Buldozéry, spaľovacie pece a čaty v pohotovosti: Rusko vyhlásilo vojnu potravinám z EÚ!

Syrový masaker Zobraziť galériu (2)
Syrový masaker (Zdroj: YouTube/Ruptly)

MOSKVA - Bojovým hláseniam z frontu sa podobá riport ruských úradníkov o likvidácii európskych potravín, ktoré podľa prezidentského dekrétu od štvrtka masovo ničia špecializované čaty v spaľovniach, na skládkach alebo v kafilériách. Likvidácii podliehajú nielen potraviny z Európskej únie vystavenej ruskému embargu, ale prakticky akékoľvek potravinárske tovary bez jasne vyznačenej krajiny pôvodu, napísala dnes agentúra Interfax.

V pohotovosti sú buldozéry, válcovače a spaľovacie pece. Skládky pevných odpadov pripomínajú priestor vojenských manévrov. Úderníkom sa stala Belgorodská oblasť hraničiaca s Ukrajinou, kde ako jedny z prvých vo štvrtok zničili deväť ton syra neznámeho pôvodu. Fotografie zo syrového masakru dnes publikovali takmer všetky hlavné ruské médiá. Kotúče žltého syra najprv rozdrvil valec, potom boli zakopané do zeme.     

V Orenburgu si so syrom, dovezeným vraj z Litvy cez Kazachstan, poradil buldozér. V Petrohrade zničili 20 ton nemeckého syra na letisku Pulkovo. Rovnaký osud čakal 55 ton pomarančov a paradajok v Smolensku alebo tony poľských jabĺk v Novosibirsku. Informácie o likvidácii slovenských potravín sa zatiaľ v ruskej tlači neobjavili.     

V spaľovni v Tule sa z nového nariadenia tešia, pretože likvidácia európskych potravín im umožní dosiahnuť koniec projektovanej kapacity. V meste Reutov pri Moskve kontrolóri vtrhli do miestneho supermarketu a zabavili tam poľské a írske mäso.     

Hlásenie colníkov a kontrolných čiat obsahuje nezriedka priamo detektívnu zápletku. Kopec smoly mal nemenovaný vodič kamióna, ktorý sa pokúsil dopraviť do Ruska veľkú zásielku paradajok z niektorej z európskych krajín. Keď prišiel na bielorusko-ruskú hranicu, colníci zistili, že z debien s paradajkami boli odstránené štítky vyznačujúce krajinu pôvodu. To stačilo na to, aby sa ruská colná stráž rozhodla náklad zabaviť a odoslať na likvidáciu.


Nešťastný vodič nové nariadenie ruských úradov nepoznal a domnieval sa, že mu hrozí nanajvýš návrat späť do Bieloruska. Skočil preto za volant a napriek protestom ruských pohraničníkov zamieril na druhú stranu hranice, aby náklad zachránil. Až po chvíli si uvedomil, že na ruskej colnici nechal všetky doklady. Či sa pre nich vrátil späť, nie je známe.     

Ruské kontrolné orgány od uvalenia embarga vlani v auguste dokázali zastaviť len asi 20 percent potravinového kontrabandu. Teraz sa vraj situácia dramaticky zlepší. Len vo štvrtok podľa kontrolnej agentúry Rospotrebnadzor v Rusku zničili stovky ton zakázaných potravín. Výhrady kritikov, že ničia potraviny vhodné pre pomoc tým, ktorí to potrebujú, ruské úrady rozhorčene odmietajú. Potraviny určené na likvidáciu môžu vraj byť závadné, ba smrteľne nebezpečné. Hrozí antrax, choroba šialených kráv, vtáčia chrípka. Pašeráci si predsa starosti s hygienou nerobia.     

Hlavný problém je však zrejme v tom, že v prípade charitatívnej distribúcie by sa tovar dostal na čierny trh a stal sa korisťou špekulantov. Opatrenie má tiež preventívny charakter. "Keď zničíme náklad troch, štyroch kamiónov, štvrtý sa už cez hranice nevydá," prezradili Interfaxu svoju stratégiu pracovníci agentúry Rospotrebnadzor.


Buldozéry, spaľovacie pece a
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: PotravinyRuskoVladimir PutinEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu