Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tvrdé slová Moskvy na adresu Kyjeva: Za zhoršenie situácie môžete vy!

Sergej Lavrov Zobraziť galériu (2)
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Moskva dnes obvinila Kyjev, že svojimi "nezodpovednými akciami" ohrozuje plnenie minských dohôd, ktoré majú na východ Ukrajiny vrátiť pokoj a mier. Vyhlásenie ruského ministerstva zahraničia prišlo deň potom, čo ukrajinská armáda oznámila najťažšie ostreľovanie svojich pozícií proruskými separatistami od februárového podpisu spomínaných dohôd.

"Vyzývame ukrajinskú stranu, aby postupovala zdržanlivo a svojimi nezodpovednými akciami nenarušovala postup plnenia minských dohôd vo sfére bezpečnosti," zdôrazňuje sa podľa agentúry TASS v dnes vydanom vyhlásení ruskej diplomacie.

Moskva s jednodňovým oneskorením priznáva výrazné zhoršenie situácie pozdĺž frontovej línie na juhovýchode Ukrajiny. Vinu za to ale dáva ukrajinskej strane. "Bohužiaľ sa výrazne zostrila agresívna rétorika Kyjeva," tvrdí ruské ministerstvo.

Poukazuje okrem iného na to, že ukrajinská vláda pri poslednom rokovaní kontaktnej skupiny 3. a 4. augusta v Minsku odmietla podpísať dohodu o stiahnutí tankov, diel kalibru do 100 milimetrov a mínometov kalibru do 120 milimetrov na vzdialenosť 15 kilometrov od línie kontaktu z oboch strán 

"Ukrajinská vláda s kategorickým poukazovaním na nejaké hrozby a provokácie začala hovoriť o vrátení ťažkých zbraní a delostreleckých systémov na bojové línie, ktoré boli stiahnuté do tyla v súlade s komplexom opatrení na splnenie minských dohôd dohodnutým tento rok 12. februára," uvádza sa tiež vo vyhlásení .

Ukrajina v pondelok obvinila povstalcov, že zintenzívnili paľbu na pozície armády. Pripomenula pritom nový nárast počtu obetí medzi vojakmi. Kyjev a západné krajiny obviňujú Moskvu z podnecovania rebélie na východe Ukrajiny a z vojenskej podpory separatistov. Kvôli tomu tiež prijali proti Rusku sankcie, ktoré niekoľkokrát sprísnili. Moskva ale rozhodne popiera, že by povstalcom posielala na pomoc rádových vojakov a zbrane.

Od vypuknutia ozbrojeného konfliktu na Donbase na jar minulého roka už prišlo o život viac ako 6500 ľudí.

Tvrdé slová Moskvy na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Viac o téme: RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu