Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rusko obviňuje USA, že nútia Kyjev pokračovať v konflikte na východnej Ukrajine

Bill Clinton a Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Bill Clinton a Barack Obama (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Rusko obvinilo dnes Spojené štáty, že nútia Kyjev pokračovať v konflikte na východe Ukrajiny. Moskva zároveň vyzvala Washington na dôkladnú implementáciu zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu z roku 1987. Informovala o tom agentúra Reuters.

V reakcii na správu, v ktorej americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Rusko z porušovania svojich zbrojných záväzkov, ruské ministerstvo zahraničných vecí taktiež uviedlo, že Rusko nevyvíja nijaké "nezvyčajné vojenské aktivity".

Zo správy vyplýva, že (americké) ministerstvo zahraničných vecí stále uprednostňuje propagandistický prístup pred uvážlivou, podrobnou a vecnou diskusiou o problémoch (spojených s implementáciou dohôd o likvidácii zbraní), uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

Rezort ruskej diplomacie obviňuje Washington z uplatňovania "megafónovej diplomacie" a zároveň popiera, že Rusko porušilo zmluvu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) uzavretú v roku 1987 medzi vtedajším Sovietskym zväzom a Spojenými štátmi, ktorá mala zabezpečiť likvidáciu jadrových a konvenčných balistických rakiet a rakiet s plochou dráhou letu s doletom 500-5500 kilometrov.

Ruské ministerstvo kritiku Moskvy za jej podiel na konflikte na východe Ukrajiny odmieta a - naopak - obviňuje Washington, že nerobí nič, čo by túto krízu pomohlo vyriešiť, len núti "súčasnú vládu v Kyjeve pokračovať v bratovražednom vnútroštátnom konflikte". 

Napätie medzi Ruskom a Západom sa zvýšilo v dôsledku konfliktu na Ukrajine. Spojené štáty obviňujú Rusko, že separatistom na východe Ukrajiny posiela vojakov a zbrane. Moskva to odmieta a kritizuje NATO za jeho rozširovanie smerom na východ.

Konflikt na východe Ukrajiny si vyžiadal životy piatich ľudí

Traja civilisti a dvaja ukrajinskí vojaci zahynuli v priebehu ostatných 24 hodín na východe Ukrajiny, kde ukrajinská armáda čelí vzbure Ruskom podporovaných separatistov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského ministerstva obrany.

Hovorca ukrajinskej protiteroristickej operácie (ATO) Andrij Lysenko uviedol, že dvaja ukrajinskí vojaci zahynuli a ďalších 13 utrpelo zranenia pri útokoch separatistov, ktorí v rozpore s februárovou dohodou o prímerí, podpísanou v bieloruskej metropole Minsk, naďalej používajú ťažké zbrane. Traja civilisti zahynuli neďaleko obce Horlivka, ktorá leží severne od mesta Doneck, na území ovládanom separatistami.

Podľa dohody z Minska, podpísanej 12. februára zástupcami ukrajinskej vlády a proruských separatistov, mali byť okrem iného z demarkačnej čiary stiahnuté všetky ťažké zbrane s kalibrom nad 100 mm a presunuté na miesta určenia, kde by podliehali kontrolám Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Rusko obviňuje USA, že
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: RuskoUSAUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu